Eerste zonnepaneel voor zonnepark Ooltgensplaat

Gepubliceerd op 25 april 2018‘Energy Island’ Goeree-Overflakkee krijgt er een tweede zonnepark bij. Het park in Ooltgensplaat gaat 10.000 huishoudens van groene stroom voorzien.

De realisatie van het zonnepark in Ooltgensplaat is in handen van het bedrijf Sunstroom. Op 37 hectare grond worden 132.000 panelen gelegd. Het eerste zonnepaneel werd op woensdag 18 april bij toepasselijk zonnig weer geplaatst door wethouder Arend-Jan van der Vlugt.

“De gemeente Goeree-Overflakkee ondersteunt en faciliteert waar mogelijk initiatieven op het gebied van duurzame energie. Deze initiatieven leveren namelijk een belangrijke bijdrage aan een duurzame toekomst voor ons eiland en onze ambities om Goeree-Overflakkee als Energy Island op de kaart te zetten. Samenwerking is hierbij de sleutel tot succes, waarbij we ook de afspraken uit het klimaatakkoord van Parijs verder vorm kunnen geven.”

Energy Island

Goeree-Overflakkee heeft de ambitie om in 2020 energieneutraal te zijn. De provincie steunt deze ambitie en heeft het eiland aangemerkt als proeftuin voor innovatieve ‘groene’ energieprojecten.

Eén van de manieren om duurzame energie op te wekken is het aanleggen van een zonnepark. Zo’n park bestaat uit een stuk grond met daarop zonnepanelen die op een soort ‘tafel’ (stellage) liggen om zoveel mogelijk zon op te kunnen vangen. Via een omvormer en transformator geven de panelen vervolgens stroom af aan het elektriciteitsnet, zodat de energieleverancier weer ‘groene stroom’ aan particulieren en bedrijven kan leveren.

Behalve het bestaande zonnepark bij De Klepperstee in Ouddorp, worden er op Goeree-Overflakkee nog 3 zonneparken gerealiseerd, namelijk bij de Van Pallandtpolder in Middelharnis, de Adriaanpolder in Ooltgensplaat en de Roxenissepolder in Melissant. De 4 zonneparken zullen bestaan uit 102,9 hectare grond met 305.900 zonnepanelen.


Volg @zuid_holland op Twitter