Zuid-Hollandse tuinbouw als ‘wereldkampioen energietransitie’

Gepubliceerd op 5 juni 2018De tuinbouwketen heeft alles in zich om Wereldkampioen Energietransitie te worden, stelt Energiecommissaris Ruud Koornstra tijdens jaarevent Greenport.

De tuinbouwketen in Zuid-Holland is op de goede weg naar de ‘next economy’. Wat nu nodig is, is kleinschalige samenwerkingsverbanden met nieuwe, frisse partijen van binnen en buiten het tuinbouwcluster. Dat was de belangrijkste boodschap van de sprekers tijdens het vierde Jaarevent van Greenport West-Holland op 4 juni 2018..

De duurzame tuinbouwketen heeft alles in zich om Wereldkampioen Energietransitie te worden, stelde Energiecommissaris Ruud Koornstra. Een voorbeeld daarvan zijn de initiatieven op het gebied van aardwarmteputten. Ongekend, zeker vergeleken met andere sectoren en branches in andere landen. De sector kan haar voorsprong omzetten in economische kansen. Ook gedeputeerde Han Weber sprak over de energietransitie tijdens het jaarevent en het belang van nieuw ondernemerschap. "Het is een leerproces." Hij riep de sector op te werken aan duurzame samenwerkingsverbanden, zoals gebeurt bij het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard. "En werk aan de relatie met de omwonenden."

Gezondste regio ter wereld

Transitieprofessor Jan Rotmans benadrukte tijdens het event dat het telen en verkopen van producten geen toekomstbestendig verdienmodel is. "Over 20 jaar verdienen we niet heel veel geld meer met het telen van tomaten, want dat kunnen ze elders ook. Wat we wél gaan doen? We worden de gezondste regio ter wereld. Het gaat er niet om waar je nú geld mee verdient, maar waar je over twintig jaar je geld verdient."

Gedeputeerde Adri Bom Lemstra, voorzitter Greenport West-Holland, kijkt terug op een geslaagd jaarevent: “De Greenport groeit, zo bleek ook vandaag weer. Samen werken we aan het invullen van grote maatschappelijke opgaven, onder meer op het gebied van energie", aldus Bom-Lemstra. "En ook over de samenwerking van InnovationQuarter met Greenport West-Holland ben ik zeer tevreden. Zuid-Holland heeft aan de wieg van beide initiatieven gestaan. Dat ze elkaar nu gaan versterken geeft een krachtige impuls aan de regionale economie."


Adri Bom-Lemstra met Jolanda Heistek en Rinke Zonneveld

Op de foto van links naar rechts: Jolanda Heistek (programmamanager Greenport West-Holland), Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter), Adri Bom-Lemstra (voorzitter Greenport West-Holland).
Foto: Greenport West-Holland/Rolf van Koppen.

Volg @zuid_holland op Twitter