Scholieren aan de slag met energietransitie

Gepubliceerd op 11 juni 2018Gedeputeerde Han Weber nam samen met 4 Zuid-Hollandse scholen op 8 juni 2018 in het EIC de onderwijscyclus energiehelden officieel in gebruik.

De onderwijscyclus Energiehelden heeft als doel om leerlingen bewust te maken van het belang van energietransitie in hun eigen leefwereld. Daarnaast om ook leerlingen te interesseren voor een schoolkeuze en latere baan in de (techniek rondom) energietransitie.

Energiehelden

De onderwijscyclus biedt lesmaterialen aan voor leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs. Op school leren de leerlingen de basis van energie en kunnen aan de slag met een energiequiz en opdrachten over hoe klimaatverandering tegen te gaan en duurzaamheid te bevorderen. Bij het  EIC is op de havenexpositie een nieuwe energietransitie-installatie geplaatst. Leerlingen worden zo op een speelse en educatieve manier betrokken bij wat de haven doet aan energietransitie en ook wat zij er zelf in hun eigen leefwereld aan kunnen doen. Door vraag- en antwoordspel in korte filmpjes laten verschillende 'energiehelden' van bedrijven in het havengebied zien hoe hun bedrijf  met energietransitie bezig is tijdens de productieprocessen.

Samen met 4 scholen ontwikkeld

Tijdens de openingsbijeenkomst bij EIC gingen leerlingen van het Segbroek College, Zuidergymnasium uit het voortgezet onderwijs en de basisscholen de Kleine Prins en Max Havelaar, aan de slag met de materialen. Deze scholen hebben het lesmateriaal tijdens de ontwikkelfase getest. Door de leerlingen werden tijdens de bijeenkomst ook interviews afgenomen met de energiehelden die afkomstig zijn uit de bedrijven Alco Energy Rotterdam, Groen Collect, HVC en Kotug, die te zien zijn op de filmpjes van de energietransitie-installatie samen met Air Liquide, Ioniqa en Greenchoice. Tijdens de interviews bleek uit de vragen die de leerlingen stelden aan de energiehelden dat ze al heel wat hadden opgestoken van het lesmateriaal. Na afloop kregen de leerlingen een oorkonde uitgereikt.

De onderwijscyclus is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en het EIC. Het concept is bedacht door Bewustwijzer en uitgevoerd door bureau Noorderwind.


Volg @zuid_holland op Twitter