Duurzaamheidsfabriek Dordrecht leidt installateurs op van CV naar warmtepomp

Gepubliceerd op 17 oktober 2018Bij de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is op 16 oktober een praktijklokaal geopend voor installateurs. Zij kunnen zich daar optimaal voorbereiden op het plaatsen van warmtepompen.

InstallatieWerk Zuid-Holland (IWZH) gaat installateurs opleiden aan de hand van een speciaal ontwikkelde Leergang Warmtepompen. Dit gebeurt in de Duurzaamheidsfabriek op het Leerpark in Dordrecht. Dit tweede praktijklokaal voor de installatie van warmtepompen in ons land (Groningen had de primeur in september jl.),  is tot stand gekomen met steun van de provincie Zuid-Holland.

Ambitie

Het voorziet in de behoefte van de installatiebedrijven om zich optimaal voor te bereiden op een toekomst zonder gas, met méér warmtepompen. Zo leveren zij een significante bijdrage aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. En de energietransitie krijgt er handjes bij. Geen overbodige luxe qua ambities. De provincie wil graag gevestigde installateurs en nieuw instromend personeel in de regio op deze nieuwe, duurzame technieken bijscholen en zorgen dat zij klanten kunnen adviseren en de installatie kunnen uitvoeren.

Credo

Gedeputeerde Han Weber opende het opleidingscentrum samen met Doekle Terpstra (Uneto-VNI), Dordts wethouder Rik van der Linden, Dennis Roomer van IWZH en regionaal portefeuillehouder Duurzaamheid Jacqueline van Dongen. Hij benadrukte dat de provincie opleidingen dichter bij installateurs wil brengen. Zo is het voor hen een stuk gemakkelijker de stap naar nieuwe technieken te zetten. Weber: “Samen installateurs opleiden voor een aardgasloze toekomst is mijn credo.” Doordat de Duurzaamheidsfabriek nauw samenwerkt met het ROC Da Vinci kunnen monteurs in opleiding makkelijker bij de bestaande installatiebedrijven stage lopen en uiteindelijk instromen bij de installatiebedrijven. Dordrecht is een schoolvoorbeeld van een locatie waar het bedrijfsleven, onderwijs en overheid bij elkaar komen en samen werken.


Afbeelding Han Weber bij Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht

Op de foto van links naar rechts voorzitter Doekle Terpstra (Uneto-VNI), gedeputeerde Han Weber, voorzitter InstallatieWerk Dennis Roomer en de gespreksleider.

Volg @zuid_holland op Twitter