Tools, subsidies en projecten
Kennis en ondersteuning
De provincie ontwikkelt kennis en kunde rond de warmtetransitie en participatie via masterclasses, RES talks en leerkringen voor energiesamenwerking. Het team transitie-adviseurs ondersteunt gemeenten met een specifieke vraag of project. Meer informatie: energie@pzh.nl
Energie-adviseurs voor gemeenten
RVO en de provincie Zuid-Holland richtten samen een team van ervaren experts op om gemeenten te ondersteunen bij de warmte-transitie. De vraag van de gemeenten staat daarbij centraal.
Vooral kleine en middelgrote gemeenten hebben veel gebruik gemaakt van de extra ondersteuning. De samenwerking met RVO loopt dit jaar af. De provincie gaat echter door met een team adviseurs dat gemeenten blijft ondersteunen met een kleiner team.
Soms blijft het mogelijk om gemeenten een bepaalde periode intensief te ondersteunen, zoals voorheen. Voor specifieke vragen worden expertteams ingezet. Het doel hiervan is adviezen en/of interventies om doorbraken te realiseren zodat de gemeente weer zelf verder kan. Dit team kan afhankelijk van de vraag wisselend bestaan uit procesadviseurs, financieel specialist(en) of een specialist uit het programma warmte.
Het team heeft een centraal aanspreekpunt, dit is de projectsecretaris Roos Korrel: r.korrel@pzh.nl of 06-28289511.
Projecten met gemeenten
Naast de 9 gemeenten in het project Duurzame wijkwarmte werken we aan meer projecten samen met gemeenten.
Meer informatie: energie@pzh.nl
Subsidies
De provincie ondersteunt bij het aanboren van subsidies ter ondersteuning van de warmtetransitie en werkt aan een strategie om projecten bij de juiste fondsen aan te sluiten
- Elena
- Programma Aardgasvrije Wijken
- Nationaal Groeifonds (Rijksoverheid) en lees ons nieuwsbericht: Zuid-Holland legt laatste hand aan voorstellen Nationaal Groeifonds
- REACT-EU / Kansen voor West
- Recovery and Recilience Facility EU
Meer informatie: Tanja Haring, t.haring@pzh.nl
Programma ontzorging klein maatschappelijk vastgoed
Innovatieprogramma Energie en Klimaat (versterking fieldlabs en testmogelijkheden)
Rekentools
Gemeenten in Zuid-Holland staan voor de uitdaging om de gebouwde omgeving duurzaam te verwarmen. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel warmte er nodig is om de gebouwen in een bepaald gebied te verwarmen én welke temperatuur er nodig is om deze gebouwen te verwarmen.
Deze warmteprofielentool is eerder al door de provincie ontwikkeld en nu uitgebreid met extra functionaliteiten. De tool geeft inzicht in de verwachte vraag en temperatuur die nu nodig is om panden comfortabel te verwarmen, én nadat ze geïsoleerd zijn in lijn met de Standaard voor woningisolatie. Zo kun je meteen zien hoeveel isoleren oplevert. Met het Warmteprofielen-dashboard kun je inzoomen op een RES-regio, gemeente of wijk. Je vindt de handleiding (pdf, 803 kB) hier of gebruik de handleiding in de tool.
Informatie: Otwin van Saane, o.van.saane@pzh.nl
Studies en verkenningen
De provincie verkent en stimuleert de toepasbaarheid van geothermie, zonthermie en diverse vormen van warmte opslag. Lees hier het rapport zonthermie,
Informatie: Otwin van Saane, o.van.saane@pzh.nl
WarmtelinQ en Integraal Ontwerp warmtetransportsysteem
In opdracht van EZK ontwikkelen Gasunie en provincie Zuid Holland een integraal ontwerp voor de verdere uitbreiding van het warmtetransportsysteem in Zuid Holland. Dit ontwerp wordt aangeboden aan de Regionale Energie Strategeën en gemeenten en wordt in nauwe samenspraak met hen ontwikkeld. Kijk voor meer informatie op de site van het project WarmtelinQ.
Verduurzaming warmtevoorziening Glastuinbouw
Deze ondersteuning wordt vormgegeven binnen het Energieakkoord Greenport West. Er wordt gewerkt aan voortzetting van dit Energieakkoord.
Samenwerkingen waar de provincie ondersteuning aan biedt zijn:
- Warmte Systeem Westland en Warmte Samenwerking Oostland
- Restwarmte uit Rotterdamse haven voor woningbouw en glastuinbouw
- Energietransitie op weg in Oostland
Informatie: Menno Laan, mw.laan@pzh.nl