De Zuid-Hollandse steden moeten de komende decennia flink groener worden. Dat hebben het ministerie van LNV, Naturalis, WUR, gemeenten Dordrecht en Leiden, Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Alles is Gezondheid, GGD en de provincie Zuid-Holland afgesproken. Zij gaan daarvoor samenwerken in de Groene Cirkel ‘Groene gezonde stad’. De vergroening moet zorgen voor gezondere inwoners, minder hitte en wateroverlast en meer biodiversiteit.
Start Groene Cirkel Groene, gezonde stad
Er zijn al veel initiatieven om de steden groener en gezonder te maken. Denk aan wadi’s, bomen en geveltuintjes. Al deze initiatieven doen een beroep op de schaarse ruimte. Bovendien zijn er flink wat verschillende partijen bij betrokken. Deze slaan nu de handen ineen in de Groene Cirkel Groene, gezonde stad. De ambitie is om door vergroening in 2050 slachtoffers te voorkomen bij extreme hitte, extreme buien en overstromingen. Gezamenlijk hebben de partijen hiervoor een verbindend vergezicht, een droom, gemaakt. Deze droom vertalen zij in concrete acties die gezondheidswinst opleveren voor de inwoners, de natuur en het klimaat. De gedroomde, groene stad heeft volgens de partners honderdduizenden bomen die zorgen voor verkoeling tijdens hittegolven. Groene tuinen, schoolpleinen en waterdoorlatende infrastructuur vangen hevige regenval op. Lees het verslag van de startbijeenkomst.
Meedoen met jouw organisatie aan de ontwikkeling van groene, gezonde steden?
Neem contact op met Linneke van Heemskerck Duker l.van.heemskerckduker@pzh.nl.
Gezonde wijk De Staart
De provincie Zuid-Holland werkt samen met de gemeente Dordrecht in de wijk ‘De Staart’ aan het gezonder en groener maken van de leefomgeving.
We gebruiken de Groene Cirkels-methode die de provincie heeft ontwikkeld. Hierbij beginnen we met een gezamenlijke droom, een verbindend vergezicht voor een gezonde, groene wijk, met daarin de wensen van alle betrokken partijen. Dit beeld voor de lange termijn vertalen we naar mogelijke projecten. Ook gaan wij aan de slag met de toolkit Positieve Gezondheid.
Wil je meer weten over dit project of met ons mee op deze leerreis? Neem dan contact op met Tim Overkamp-Ruijs (twj.overkampruijs@pzh.nl)
Gezonde schoolpleinen
Groene gezonde schoolpleinen kunnen een groot verschil maken in een buurt. Het is een plek waar kinderen in contact komen met de natuur. Waar zij creatief kunnen spelen, bewegen en leren en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten. Groene schoolpleinen zijn ook een koelte-eiland in de warme stad én vangen regenwater op. Daarom zijn ze onderdeel van onze droom voor de groene gezonde stad. Wil jij aan de slag met een groenblauw schoolplein? Neem dan contact op met Anna Zuidmeer: a.zuidmeer@pzh.nl.
Bekijk de financiering per gemeente of doe inspiratie op voor jouw groene, gezonde schoolplein.
Groene stad challenge
Hoe groen is mijn stad of dorp? Hoe is dit verspreid? Hoeveel groen heeft iedere inwoner tot zijn beschikking? Hoeveel zinloze verharding is aanwezig? De Groene Stad Challenge zoekt de antwoorden op deze vragen en geeft inzicht in de resultaten én de vergroeningspotenties.
Met de inzet van satellieten wordt de hoeveelheid groen in het stedelijk gebied bijgehouden.
Sweco, NL Greenlabel en Husqvarna hebben de Groene stad challenge ontwikkeld. De provincie heeft de deelname van 20 gemeenten voor 50% gesubsidieerd.
Wat levert meedoen op?
- Op basis van satellietdata inzicht op buurt niveau van het groen in uw gemeente
- Inzicht in de potenties die er nog zijn om te vergroenen
- De voortgang wordt 3 jaar gemonitord, waardoor u kunt zien of uw gemeente groener wordt, en welke mogelijkheden er nog zijn
De volgende gemeenten en dorpen doen mee met de Groene stad challenge. Kijk voor meer informatie over deze challenge: https://groenestadchallenge.nl/