AKZO-Nobel boot breekt afstandsrecord dankzij innovatie uit Zuid-Holland

Gepubliceerd op 3 juli 2018Het zeilteam van AkzoNobel zette tijdens de Volco Ocean race een afstandsrecord neer. Een gloednieuw model van Deltares was daarbij een cruciale factor.

Iedere keer als de AKZO-Nobel boot tijdens de Volvo Ocean Race een haven aandeed stonden Tony Minns en zijn collega’s bij Deltares op scherp. Met hun nieuwe ‘Global Tide & Surge Model’ gaven zij de navigator gedetailleerde informatie over waterstanden, stromingen en getijden: “De schipper vertelde ons dat ze soms wel 10% sneller gingen dankzij onze informatie.”

Voorspellen op wereldschaal

“Het was voor ons ook een test” vertelt Tony Minns, onderzoeker bij Deltares. “Zou het model doen wat het moest doen?” Minns doelt op het “Global Tide & Surge Model”, waar hij samen met een consortium aan werkt. De provincie Zuid-Holland is een van de partijen die het onderzoek ondersteunt.

“Het is een nieuwe aanpak waarbij we allerlei gegevens combineren op een globale schaal, van astronomisch getij tot luchtdruk en windschuifspanning, vertelt Minns. Daarmee kunnen we op ieder deel van de aardbol gedetailleerd voorspellen hoe de getijden, stromingen en waterstanden zich ontwikkelen.”

Klimaatverandering

De Volvo Ocean Race was maar een klein deel van het onderzoek. Het Global Tide & Surge Model kan voor veel verschillende doelen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om te zien of stromingen veranderen door klimaatverandering. Of om de gevolgen van windmolenparken of kustverdediging te kunnen inschatten. Maar ook voor uitstoot op zee kan het model veel betekenen, volgens Minns: “Grote zeeschepen kunnen brandstof besparen en hun uitstoot verminderen als ze beter gebruik maken van de juiste getijden en stromingen.”

Record

Op de AKZO Nobel boot heeft het model zich dik bewezen. “Schipper Simeon Tienpont was heel positief. Volgens hem was zijn team op de etappe van Australie naar Hongkong 10% sneller door ons model. Die etappe hebben ze dan ook gewonnen. En op de afstand van Newport naar Cardiff brak de Akzo-Nobel boot het afstandsrecord voor zeilschepen op de transatlantische oversteek van 602,51 nautische mijl in 24 uur. Mede dankzij onze informatie, zei hij erbij.”

Schoon, sterk, slim en adaptief

De provincie zet in op een schoner, sterker en slimmer Zuid-Holland en ondersteunde daarom dit onderzoek. Het model is ook belangrijk voor de inzet op klimaatadaptatie, waarmee schade en overlast door weersextremen kan worden voorkomen.

Tony Minns en Schipper Simeon Tienpont presenteerden hun bevindingen tijdens een evenement van de Provincie Zuid-Holland op het Volvo Ocean race finish event. In aanwezigheid van Jaap Smit, commissaris van de Koning, en gedeputeerden Adri-Bom Lemstra en Floor Vermeulen zetten zij uiteen wat het model doet.


Volg @zuid_holland op Twitter