Landbouw en agrarisch landschap
De landbouw is van grote economische betekenis in de provincie. Ze zorgt voor ons voedsel, onze melk en onze werkgelegenheid. De landbouw is ook een belangrijke drager van het karakteristieke Zuid-Hollandse landschap en daarmee van onze leefomgeving. De provincie werkt via haar ruimtelijke kwaliteitsbeleid aan het het instandhouden van de diverse landschappen in Zuid-Holland.
De provincie Zuid-Holland streeft er naar dat de landbouw op de middellange termijn een flinke sprong naar duurzaamheid heeft gemaakt. Alleen als de akkerbouw en de veehouderij een verduurzamingsslag maken, kan de provincie instemmen met schaalvergroting en intensivering. Daar hoort zorg voor de bodem bij, gesloten kringlopen en koeien in de wei. Want zo blijft het agrarisch landschap zijn waarde houden.
De provincie ondersteunt deze verduurzamingsslag, in het bijzonder langs de weg van systeeminnovatie. Hiermee wordt beoogd het verlies van stikstof en fosfaat te verminderen en het bodemgebruik en de waterhuishouding duurzamer te maken. En verder zet de provincie zich er voor in dat de kansen die de bio-economie biedt te benutten. Bodemdaling en verzilting maken in sommige gebieden de productieomstandigheden echter steeds lastiger.
Agrariër als natuurbeheerder
Veel agrarische bedrijven doen aan natuurontwikkeling en weidevogelbeheer op hun land of bieden recreatiemogelijkheden. De provincie heeft subsidieregelingen voor agrarisch natuurbeheer. De daarvoor ingestelde gebiedscollectieven doen hier de aanvraag voor. Voor groenblauwe diensten wordt verwezen naar het Portaal Natuur en Landschap.
Beleidsplannen voor de akkerbouw en veehouderij en voor het agrarisch landschap
Gedeputeerde Staten hebben op 10 maart 2015 een discussiedocument ‘Samen voor een flinke Sprong naar duurzamere veehouderij en akkerbouw’ vastgesteld. Dit document benoemt een aantal thema’s die van bijzonder belang zijn voor de verduurzaming: gesloten kringlopen, korte voedselketens en biodiversiteit op het agrarich bedrijf. Dit document is tot stand gekomen in dialoog met onder andere boeren, mileuorganisaties en onderzoeksinstellingen.
- Visie Ruimte en Mobiliteit, inclusief de Verordening Ruimte
- Gebiedsprofielen Ruimtelijke kwaliteit
- Natuurbeheerplan, de onderdelen agrarisch natuurbeheer, weidevogelbeheer en zgn. probleemgebieden
- Kadernotitie agrarisch natuurbeheer wijst de weg naar het nieuw beleid
- Stimuleringskader voor systeeminnovaties in de grondgebonden landbouw van Zuid-Holland; ter bevordering van innovaties van de veenweidenlandbouw en stimulering van agrarisch ondernemerschap rondom afzetketens
- Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP 3); de Zuid-Hollandse invulling van de subsidieregeling binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid van Europa
De akkerbouw en veehouderij produceren ons voedsel, bijvoorbeeld onze melk en ons vlees. Beide zijn van belang voor de werkgelegenheid in Zuid-Holland.
Schaalvergroting en intensivering in de akkerbouw en veehouderij kunnen alleen plaatsvinden met verduurzaming.
Verduurzaming kan alleen worden bereikt in samenspraak met ondernemers en ondernemingen, met maatcshappelijke organisaties en onderzoeksinstellingen.
Nieuws
Geen pagina's gevonden.
Ook interessant
Feiten, cijfers en kaarten
Stimulering door subsidies
Onder meer met de inzet van subsidies probeert de provincie haar beleid voor het agrarisch landschap te realiseren. De provincie realiseert met het Uitvoeringsprogramma Groen en de Uitvoeringsregeling Groen de doelen van de Beleidsvisie Groen door netwerksturing, facilitering en het beschikbaar stellen van subsidies. Voor het agrarisch landschap gaat het om de thema’s:
- stimuleren van systeeminnovaties in de grondgebonden landbouw: veenweidenlandbouw en afzetketens
- aanleg en herstel van landschapselementen
- onderhoud van landschapselementen
- bevordering van structuurversterking grondgebonden landbouw
-verbetering recreatieve aantrekkelijkheid met provinciale routenetwerken