Opening archeologisch en bouwhistorisch depot Vlaardingen

Gepubliceerd op 18 maart 2016Gedeputeerde Janssen opende op 18 maart 2016 samen met kinderen van de Jenaplanschool in Vlaardingen het archeologische en bouwhistorisch depot. Burgemeester Blase en wethouder Versluijs van de gemeente waren ook aanwezig bij de opening.

Het depot ligt in het hart van Vlaardingen, boven de bibliotheek. Het is de ideale plek om de gemeentelijke archeologische en bouwhistorische collecties toegankelijk te maken. Op die manier wordt het publieksbereik archeologie vergroot.

Verhalen voor jeugd

"Archeologische vondsten laten een stuk van onze geschiedenis zien. Ik vind het belangrijk dat de verhalen verteld blijven worden en dat de jeugd daarvan op de hoogte is. Ik was erg onder de indruk van het enthousiasme van de kinderen vandaar dat ik hen spontaan een bezoek aan het Archeon aanbood", aldus gedeputeerde Janssen.

Gedeputeerde Janssen ontving de eerste vondstdoos van het depot. Hierin hadden de kinderen zelf dingen gestopt die bewaard zouden moeten blijven. Samen met de gedeputeerde controleerden zij de inhoud van de doos, zoals altijd wordt gedaan wanneer iets aan het depot aangeboden wordt en werd het overdrachtsformulier getekend.

Stadsdichter

Tussen de stenen van de stad zit een verhaal gemetseld... Dit is de eerste regel uit het gedicht  dat stadsdichter Look Boden voorlas. Het gedicht maakt duidelijk dat alles een verhaal heeft en dat het belangrijk is dat die verhalen niet verloren gaan omdat tijden op die manier met elkaar verbonden worden.

Samenwerking archeologie

De provincie werkt vanwege het belang van het toegankelijk en bekend maken van erfgoed al veel samen met gemeenten bij verschillende archeologische projecten, zo ook met de gemeente Vlaardingen. Een mooi voorbeeld daarvan is de tentoongestelde Vlaardingse boomstamkano, de grootste prehistorische kano van Nederland in het Archeologiehuis in Alphen  aan de Rijn.


Volg LandschapZH op Twitter