The Big Delta Five (BD5): Zeearend in zicht!

Gepubliceerd op 17 februari 2016Dik 15 jaar geleden begon Deltanatuur met de omvorming van landbouwgronden naar natte natuur. Waar dat kon, werd dit gecombineerd met waterveiligheid. Bijvoorbeeld in de Biesbosch, waar grote Ruimte voor de Rivierenprojecten op stapel stonden. Een meetbaar resultaat: centimeters minder hoogwater. Maar wat schoot de natuur er mee op? Deltanatuur gaat op zoek naar The Big Delta Five (BD5), de grootste resultaten van investeren in natte natuur. In deze uitgave de Zeearend, als eerste in een reeks van 5 artikelen.

Leverde Deltanatuur iets op? Thomas van der Es, boswachter bij Staatsbosbeheer, aarzelt geen moment. “De zeearend. Juist omdat we afgelopen decennium er bijna 5.000 hectare natte natuur bij kregen, hebben we hier de zeearend terug.” Het grootste roofdier van ons land (als er tenminste geen wolf in Groningen op bezoek is) heeft zijn jachtgebied op loopafstand van de stad Dordrecht. “Het is toch geweldig dat je op de rand van de stad elke dag zo’n uniek roofdier kunt zien?” Want ook dat is een van de grote verdiensten van Deltanatuur: de goede recreatieve voorzieningen zoals laarzenpaden en kijkhutten. “Die maken het mogelijk om dicht bij de woonomgeving de natuur aan het werk te zien.”

Vette vis

Ook het feit dat van de 5 Nederlandse paartjes er 2 in de Biesbosch broeden, is veelzeggend. Volgens Thomas komt dit vanwege de formidabele kwaliteit van het huidige ecosysteem in de Zuidwestelijke Delta. “Vooral de combinatie van de oude Biesbosch met stevige bomen voor de zware nesten en de uitgestrekte ‘jonge’ jachtgebieden zoals Tongplaat, Hilpolders en Zuiderklip doet het goed.” Voor de Zeearend is het gebied één grote rijkgedekte tafel: “met in de zomer vette vis en in de winter gevogelte op het menu.”

Nieuwe generatie zeearenden

Eind januari twitterde Thomas dat hij had gezien hoe 1 van de broedpaartjes het nest op orde bracht voor een nieuwe leg. Het lijkt er dus op, dat er in de Biesbosch weer een nieuwe generatie zeearenden ter wereld komt. “Als ze eind februari op de eieren zitten, wordt dit het vierde jaar van de zeearend!”