Deltanatuurstreekproduct: Crezéepolderhoning
Sinds een paar weken staat er een bijenkast in de Crezéepolder in Ridderkerk. De bijen doen zich te goed aan het overvloedig bloeiende koolzaad in de polder. Zoemend verzamelen ze een uniek Deltanatuur streekproduct: Crezéepolderhoning!

Honing van Crezéepolderbloemen

Vanuit z’n huiskamer ziet hij aan de overkant van de Noord de bouwwerkzaamheden in de Crezéepolder. Toen het koolzaad in bloei schoot, bedacht hij zich geen moment en nam contact op met Jan Stuij van Aannemer Baars. “Ik ben imker,” vertelt Cok Hartkoorn. “Dan ben je altijd alert op plaatsen waar je je bijen uit kan zetten. De Crezéepolder ligt tegenover m’n huis. Da’s ideaal.”

Cok heeft in Alblasserdam een bijenstal. In de stal staan verschillende bijenkasten en met grote liefde vertelt hij over z’n bijenvolken. “In 2008 kreeg ik m’n eerste bijenvolkje. Dat was het begin van een hobby die inmiddels m’n werk is geworden.” Hij trekt z’n imkerpak aan, steekt z’n beroker aan en maakt een van de kasten open. Het wemelt binnenin van de bijen. “Kijk die met die blauwe stip op de rug is de koningin. Ze legt in deze periode wel 1500 eitjes per dag. Om zich heen heeft ze een stuk of 15 bijen die haar verzorgen, haar eigen personal assistenten.”

Makkelijke eters

Cok brengt z’n bijenvolken regelmatig naar andere plaatsen. Naar een aardbijenkweker in Etten-Leur, bij een bioboer in Papendrecht, bij fruitkwekers in de ruime omgeving. Cok: “Bijen zijn net mensen. Ze eten graag lekker en gemakkelijk en dicht in de buurt. Als ik mijn bijen bij een biologische boer in z’n hoogstamboomgaard zet, moet ik meerdere bijenkasten neerzetten. Die bioboer laat de bloemen onder de bomen gewoon staan. De bijen kiezen dus eerder voor dat gemakkelijke eten en gaan pas later de boom in. Ik heb daarom meer bijen nodig om het werk – het bestuiven van de fruitbloemen – te laten doen.”

Streekproduct

Van de bijenkast in de Crezéepolder komt straks echte Crezéepolderhoning. Cok: “Bijen vliegen maximaal 3 kilometer. Bij de hoeveelheid bloemen in de Crezéepolder gaan ze niet zover. De honing is dus gegarandeerd afkomstig uit de Crezée.” Dat maakt het een uniek Deltanatuur streekproduct. Cok: “Maar verwacht geen honderden potjes honing. Ik verkoop deze Crezéepolderhoning bij natuurwinkel van der Ent in Ridderkerk. Vooral mensen met hooikoorts kopen graag honing uit hun eigen omgeving.”


Imker aan het werk

Imker aan het werk