Wandelroutenetwerk
wandelroutenetwerk

Wandelaars in Zuid-Holland maken kennis met Hollandse landschappen en de rijke cultuurhistorie van het gebied. Wandelen geeft een gevoel van rust en ruimte. Een welkome verademing in onze verstedelijkte provincie. Kies uw eigen route met de wandelrouteplanner.

Wandelknooppuntennetwerk

Een wandelroutenetwerk zijn genummerde wandeltrajecten, zoals bij knooppunten. Deze kunt u met elkaar combineren om zo tot een wandeling op maat te komen. U wandelt van knooppunt naar knooppunt, waar op de knooppuntenpaaltjes te zien is welke route u kunt nemen naar het volgende knooppunt. Ook staan er informatiepanelen langs de route of op startpunten waarop een overzichtskaart en informatie over de omgeving te zien is. Zo kunt u ook onderweg zelf bepalen welke plaatsen u aandoet en hoe lang uw wandeltocht uiteindelijk wordt.

Wandelrouteplanner

Gebruikt u de wandelrouteplanner Zuid-Holland al? Bepaal uw eigen wandelroutes in de buurt of verderop in de provincie. Ook kunt u themaroutes uitstippelen bijv. langs bezienswaardigheden. In de planner vindt u informatie over:

  • parkeerplaatsen
  • treinstations
  • informatiepanelen
  • Toeristische Overstappunten (TOP’s)

Print de route uit! De routes zijn ook via een uitvouwkaart beschikbaar.

De app voor op uw smartphone heet wandelen123. Deze is gratis te downloaden (in IOS en Android versie).

De planner is ontwikkeld in samenwerking met de landelijke wandelorganisatie Wandelnet en de diverse initiatiefnemers van de wandelroutenetwerken in de regio’s. Dit werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Wandelroutenetwerken

In alle regio’s van Zuid-Holland vindt u wandelroutes, herkenbaar aan dezelfde bewegwijzering. Inmiddels is 4.000 km bewegwijzerd wandelpad aangelegd. Daarin is Zuid-Holland uniek! Daarnaast hebben we een uitgebreid fietsnetwerk en vaarwegen, zodat toeristen en recreanten volop kunnen genieten in onze dichtbevolkte provincie. En dat biedt ook weer kansen voor ondernemers.

Subsidie

Voor nieuwe initiatieven kunt u geen subsidie meer aanvragen bij de provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie over de mogelijkheid tot het aanleggen van nieuwe wandelroutenetwerken verzoeken wij u contact op te nemen met de betreffende Landschapstafel in uw gebied.

Wandelroutebord-close-up-

Wandelroutenetwerken
Reeds gerealiseerd Binnenkort beschikbaar
- Drechtsteden
- Krimpenerwaard
- IJsselmonde
- Duin- en Bollenstreek - Gebied rond Leiden (najaar 2018)
- Duin Horst en Weide - Hoeksche Waard (najaar 2018)
- Hof van Delfland
- Voorne-Putten-Rozenburg
- Goeree-Overflakkee
- Gouwe Wiericke (Groene Hart)
- Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude
- Alblasserwaard/Vijfheerenlanden
- Hoeksche Waard
- Rond Rotterdam
- Rond Leiden

Toeristisch overstappunt

Een Toeristisch overstappunt (TOP) is een handig startpunt voor uw wandeltocht. Elke TOP is goed bereikbaar met de auto.

U kunt hier veilig en gratis uw auto parkeren. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde wandel- en/of fietsroutes volgen. Er is informatie aanwezig over de omgeving en u kunt er even zitten. De TOP’s zijn van een afstand herkenbaar door een groene stalen riethalm van 5,5 meter hoog. Op www.toproutenetwerk.nl vindt u een overzicht van de locaties van de TOP’s, een kaartje en achtergrondinformatie.Voorbeeld TOP

Landschap, recreatie en natuur

De provincie Zuid-Holland werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving in de dichtstbevolkte provincie van Nederland. Daarbij hoort ook zorg voor het landschap, de recreatie en de natuur. Zo zorgen wij samen met onze partners voor talloze recreatiemogelijkheden, dicht bij huis. Daaronder valt ook een goed bereikbaar provinciedekkend wandelroutenetwerk.


Wandelroutes

Wandelroutenetwerk Zuid-Holland

Plan 4.000 kilometer wandelplezier op een eenvoudige, digitale manier!

knooppuntpaaltje-wandelroutenetwerk
app