Wandelroutenetwerk
wandelroutenetwerk
Heel Zuid-Holland wandelt

Al wandelend vinden vele mensen hun weg door het mooie Zuid-Holland. Dat kan een rondje in de woonomgeving zijn of men kan het verderop zoeken. Als wandelaar maak je echt deel uit van onze fraaie Hollandse landschappen. Zo leren we over hun geschiedenis, hun waarde voor onze natuur en cultuurhistorie. De provincie stimuleert de aanleg van een provinciaal wandelroutenetwerk, door middel van een knooppuntsysteem.
Wandelen geeft een gevoel van rust en ruimte. Een welkome verademing in onze verstedelijkte provincie. Loop bijvoorbeeld zo vanuit uw huis via een duidelijk aangegeven, aantrekkelijke en gebruikersvriendelijke route het buitengebied in.

Wandelknooppuntennetwerk

Met een wandelroutenetwerk, kunt u door een knooppuntsysteem genummerde wandeltrajecten met elkaar combineren om zo tot een wandeling op maat te komen. U wandelt van knooppunt naar knooppunt, waar op de zogenoemde knooppuntenpaaltjes te zien is welke route u kunt nemen naar het volgende knooppunt. Ook staan er informatiepanelen langs de route of op startpunten waarop een overzichtskaart en informatie over de omgeving te zien is. Op deze manier kunt u ook onderweg nog zelf bepalen welke plaatsen u aandoet en hoe lang uw wandeltocht uiteindelijk wordt. Recreanten kunnen zo gemakkelijk naar eigen inzicht genieten van het groen en de mooie landschappen in Zuid-Holland.

Knooppuntpaaltje-wandelroutenetwerk

Digitale wandelrouteplanner

Op deze website kunt u rechts bovenaan de digitale Wandelrouteplanner Zuid-Holland raadplegen. U kunt eenvoudig via de computer of een app op uw smartphone uw route uitstippelen. Dat kan in uw directe woonomgeving zijn, maar ook wat verderop. Op de planner is ook te zien waar zich onder meer parkeerplaatsen, stations en informatiepanelen bevinden. Ook zijn de Toeristische overstappunten (TOP's) aangegeven. Een door uzelf samengestelde route kan vervolgens uitgeprint worden. In de digitale planner zijn vooraf samengestelde interessante (thema)routes opgenomen. Deze leiden u over mooie paden en langs allerlei bezienswaardigheden. Alle wandelroutenetwerken blijven ook op een uitvouwkaart beschikbaar.

Wandelroutenetwerk-app

De diverse wandelroutes, de digitale planner en de app zijn ontwikkeld in samenwerking met de landelijke wandelorganisatie Wandelnet en de diverse initiatiefnemers van de wandelroutenetwerken in de regio’s. Dit werd mede mogelijk gemaakt door subsidie van de provincie Zuid-Holland.

De digitale planner vindt u via http://zuidholland.wandelen123.nl of via het logo rechts bovenaan de pagina. De app voor op uw smartphone heet wandelen123. Deze is gratis te downloaden (in IOS en Android versie).

Wandelroutenetwerken

Binnen Zuid-Holland zijn inmiddels in nagenoeg alle regio's wandelroutenetwerken gerealiseerd. Inmiddels is er bijna 3.500 km wandelpad aangelegd. De resterende netwerken komen in 2018 gereed, waarmee we nog groeien naar 4.000 km bewegwijzerende wandelroutes. Zuid-Holland is daarmee de enige provincie die een dergelijk uniform en provinciedekkend wandelroutenetwerk heeft aangelegd. Een mooie mijlpaal voor deze dichtbevolkte provincie van Nederland. Samen met de routestructuren van fietsen en varen is onze provincie zo optimaal beleefbaar en ontsloten voor de recreatieve en toeristische gebruiker. Bovendien bieden deze routestructuren optimaal kansen voor ondernemers in de regio's.

Subsidie

Voor nieuwe initiatieven kunt u geen subsidie meer aanvragen bij de provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie over de mogelijkheid tot het aanleggen van nieuwe wandelroutenetwerken verzoeken wij u contact op te nemen met de betreffende Landschapstafel in uw gebied.

Wandelroutebord-close-up-

Wandelroutenetwerken
Reeds gerealiseerd Binnenkort beschikbaar
- Drechtsteden
- Krimpenerwaard
- IJsselmonde
- Duin- en Bollenstreek - Gebied rond Leiden (najaar 2018)
- Duin Horst en Weide - Hoeksche Waard (najaar 2018)
- Hof van Delfland
- Voorne-Putten-Rozenburg
- Goeree-Overflakkee
- Gouwe Wiericke (Groene Hart)
- Rijn- en Veenstreek en Zoeterwoude
- Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Toeristisch overstappunt

Een Toeristisch overstappunt (TOP) is een handig startpunt voor uw wandeltocht. Elke TOP is goed bereikbaar met de auto.

U kunt hier veilig en gratis uw auto parkeren. Vanaf elke TOP kunt u bewegwijzerde wandel- en/of fietsroutes volgen. Er is informatie aanwezig over de omgeving en u kunt er even zitten. De TOP’s zijn van een afstand herkenbaar door een groene stalen riethalm van 5,5 meter hoog. Op www.toproutenetwerk.nl vindt u een overzicht van de locaties van de TOP’s, een kaartje en achtergrondinformatie.Voorbeeld TOP

Landschap, recreatie en natuur

De provincie Zuid-Holland werkt aan een aantrekkelijke leefomgeving in de dichtsbevolkte provincie van Nederland. Daarbij hoort ook zorg voor het landschap, de recreatie en de natuur. Zo zorgen wij samen met onze partners voor talloze recreatiemogelijkheden, dicht bij huis. Daaronder valt ook een goed bereikbaar provinciedekkend wandelroutenetwerk.


Wandelroutes

Wandelroutenetwerk Zuid-Holland

Plan 4.000 kilometer wandelplezier op een eenvoudige, digitale manier!

Reactie van wandelaars op wandelroutenetwerk

Eerste paal netwerk Alblasserwaard-Vijfheerenlanden