Beperkingen rond corona-virus ook op zwemwaterlocaties
Het zwemwaterseizoen in Zuid-Holland is sinds 1 mei van start. Op zo’n 100 officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland wordt de kwaliteit van het water regelmatig gecontroleerd. Ook op de zwemwaterlocaties gelden de beperkingen in verband met de bestrijding van het corona-virus. Dus: kom niet allemaal tegelijk, houd minimaal 1,5 meter afstand en vertrek zo snel mogelijk na het zwemmen weer.

Bestrijding corona-virus

In principe gelden voor bezoekers van zwem- en recreatieplekken dezelfde regels als voor bezoekers aan andere openbare plekken.

Naar de zwemlocatie toe:

  • Blijf in de buurt van huis. Kies een zwem- of recreatielocatie dichtbij huis.
  • Reis zo veel mogelijk lopend of met de fiets naar de zwemlocatie. Maak geen gebruik van het OV.

Ter plekke:

  • Houd 1,5 meter (2 armlengtes) afstand van elkaar. Ook in het water. Op die anderhalve meter norm wordt toegezien en waar nodig gehandhaafd. Uitzondering voor de 1,5 meter geldt voor gezinnen en kinderen tot en met 12 jaar.
  • Vermijd drukte. Als u ziet dat het lastig wordt om 1,5 meter afstand te houden: ga weg.
  • Zorg dat er ook voor anderen nog plek is, bijvoorbeeld door niet te lang te blijven hangen.
  • Blijf thuis als u verkoudheidsklachten heeft, ook als het maar lichte klachten zijn.
  • Vermijd risico’s waardoor u medische hulp nodig heeft of gered moet worden.
  • Houd er rekening mee dat de douches en toiletten bij zwemlocaties gesloten zijn.
  • Betaal contactloos: met pin of mobiel.
  • Volg de aanwijzingen op van toezichthouders en handhavers.

Als de publieke gezondheid in gevaar komt, kan er tegen het laten plaatsvinden van of deelnemen aan samenkomsten worden opgetreden, ook als men 1,5 meter afstand houdt.

Zwemwaterlocaties

De provincie wijst jaarlijks de zwemwaterlocaties in natuurwater aan. Deze officiële locaties worden tijdens het zwemwaterseizoen (1 mei tot 1 oktober) regelmatig gecontroleerd op onder meer blauwalg en zwemmersjeuk. Op andere locaties is het zwemmen op eigen risico en soms zelfs verboden, bijvoorbeeld vanwege gevaarlijke stromingen of scheepvaartverkeer.

Veiligheid en waterkwaliteit

De Omgevingsdienst Midden-Holland  controleert in opdracht van de provincie de zwemwaterlocaties op veiligheid en waterkwaliteit. Op bijzondere locaties, zoals de Zandmotor bij de kust van Ter Heijde, zijn meerdere partijen betrokken bij de inspectie. Wil je weten hoe zo’n inspectie in zijn werk gaat? Bekijk dan op YouTube het filmpje over een inspectie op de Zandmotor.

Actuele informatie op zwemwater.nl

Wil je actuele informatie over zwemwaterlocaties ontvangen op je telefoon? Download dan de Zwemwaterapp op zwemwater.nl. Deze is ook beschikbaar in de Play Store en Apple Store. Check via de app of het water waar je wilt zwemmen vrij is van bijvoorbeeld blauwalg of botulisme en of je er veilig kunt zwemmen.