Provincie en gemeente reiken luchtkwaliteitsmeter van startup uHoo uit

Gepubliceerd op 18 oktober 2018Met behulp van een luchtkwaliteitsmeter krijgen ruim 60 inwoners van Alblasserdam meer inzicht in de kwaliteit van de lucht in hun huis. Zij doen mee aan het project BinnensteBuitenMeten dat op 18 oktober officieel van start ging. Gedeputeerde Rik Janssen van de provincie Zuid-Holland en wethouder Arjan Kraijo van Alblasserdam en reikten de eerste luchtkwaliteitsmeter uit aan de heer en mevrouw Hoeijenbos.

Samen sterk voor schone lucht

BinnensteBuitenMeten is een project in het kader van Samen sterk voor schone lucht, het actieprogramma van de gemeente Alblasserdam, haar inwoners en ondernemers en de provincie Zuid-Holland. De provincie stelt de luchtkwaliteitsmeter van startup uHoo aan de deelnemers beschikbaar. uHoo is een van de startende bedrijven die met steun van de provincie werken aan een slimmer, schoner en sterker Zuid-Holland. "Prachtig om te zien hoe uhHoo dit oppakt en bijdraagt aan een slimmer, schoner, sterker Zuid-Holland. Wij ondersteunen hen van harte'', aldus gedeputeerde Rik Janssen. Na afloop van het project mogen de deelnemers de meter houden. Het is nog steeds mogelijk om mee te doen aan het project. Bewoners én ondernemers in Alblasserdam kunnen zich aanmelden via: .

Thuis aan de slag

De deelnemers meldden zich aan na een oproep van de gemeente. De komende weken wordt de luchtkwaliteitsmeter bij hen thuis geïnstalleerd. Gedurende een jaar meten zij stoffen in huis die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid zoals stikstofdioxide en fijnstof. Maar ook stoffen waardoor ze zich minder prettig kunnen voelen zoals koolstofdioxide. Een app maakt de meetwaarden op telefoon of tablet zichtbaar. Bij een slechte luchtkwaliteit krijgen de deelnemers tips om de luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld meer of juist minder ventileren. Het project is bedoeld om de mensen bewuster te maken van de luchtkwaliteit in hun eigen omgeving en de invloed die zij daar zelf op kunnen hebben. "Wij zijn al langer bezig om onze inwoners hierover te informeren", zegt wethouder Arjan Kraijo. "Het is goed om te merken dat de deelnemers aan het project willen weten hoe het bij hen thuis gesteld is met de luchtkwaliteit en wat zij kunnen doen om dit te verbeteren."

Buitenluchtmeters

De gemeente en de provincie gebruiken de meetresultaten ook om een beter beeld te krijgen van de kwaliteit van de lucht in huizen en gebouwen. Ook hopen zij antwoord te krijgen op de vraag welke invloed de kwaliteit van de buitenlucht heeft op de binnenlucht. Daarover is op dit moment nog weinig bekend. Daarom wordt ook een aantal buitenluchtmeters in het dorp geplaatst. Alle meetgegevens bij elkaar leveren informatie op over hoe het is gesteld met de luchtkwaliteit in Alblasserdam.

Hulp van leerlingen Da Vinci College

Het Da Vinci College in Dordrecht werkt mee aan het project. Leerlingen helpen bij de installatie van de meter bij de deelnemers thuis. Zij bemannen ook een helpdesk die voor het project in het leven wordt geroepen.


Volg @zuid_holland op Twitter