Tijdlijn Chemours
Augustus 2024: Opheffen negatief zwemadvies Merwedelanden (Status: Afgelopen)
De provincie heft het negatief zwemadvies tot 30 september op dankzij ‘doorspoelen’ recreatieplas Merwelanden.
Na een reeks van metingen in plas Merwelanden concludeert het Waterschap Hollandse Delta dat zwemmen in plas Merwelanden verantwoord is. Dankzij het inlaten van oppervlaktewater uit de omgeving, liggen de PFAS-waarden in het water ruim onder de PFAS-advieswaarde van het RIVM voor zwemwater.
Mei 2024: Lancering centraal informatiepunt PFAS (Status: Afgelopen)
Tijdens een PFAS-infomarkt wordt de website pfasinfo.nl gelanceerd, waar meerdere betrokken overheden en organisaties aan meewerken.
22 december 2023: Voorlopig oordeel rechtbank over dwangsommen (Status: Afgelopen)
De provincie mag een sanctie opleggen tegen de lozing van trifluorazijnzuur (TFA) door Chemours, maar niet tegen de uitstoot van HCFK-22.
DCMR Milieudienst Rijnmond verbood Chemours eerder nogmaals chloordifluormethaan (HCFK-22) uit te stoten. Dit gas draagt bij aan het broeikaseffect en is schadelijk voor de ozonlaag. De last onder dwangsom die de provincie daarbij heeft opgelegd, is volgens de rechter niet toegestaan.
Daarnaast gaf DCMR Milieudienst Rijnmond het chemiebedrijf in augustus de opdracht te stoppen met de lozing van TFA, waarvoor het bedrijf geen vergunning heeft. Bij verdere lozingen moet Chemours een dwangsom betalen. Deze sanctie blijft wel overeind.
12 december 2023: Zuid-Holland laat PFAS in zeeschuim onderzoeken (Status: Afgelopen)
Uit metingen die de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Zeeland heeft laten uitvoeren door het RIVM, blijkt dat in zeeschuim langs de Nederlandse kust PFAS-verbindingen zijn aangetroffen.
25 oktober 2023: RIVM start onderzoek naar effecten op gezondheid (Status: Afgelopen)
Het kabinet vraagt het RIVM de effecten van Chemours op de gezondheid van omwonenden te onderzoeken.
Dit onderzoek is bedoeld om een beter beeld te krijgen van de risico’s en om eventuele noodzakelijke maatregelen te kunnen nemen om de volksgezondheid te beschermen.
19 oktober 2023: OM start strafrechtelijk onderzoek tegen Chemours en zijn voorganger (Status: Afgelopen)
Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek tegen Chemours en zijn voorganger vanwege onrechtmatige uitstoot in het verleden.
Na eerdere oproepen van de provincie Zuid-Holland, heeft het OM besloten een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen DuPont en Chemours. Dit onderzoek richt zich op de mogelijk onrechtmatige uitstoot van schadelijke stoffen zoals PFOA en andere PFAS door de bedrijven, en de impact daarvan op de omgeving.
September 2023: Oordeel rechtbank over voorganger Chemours (Status: Afgelopen)
De rechtbank oordeelt dat de voorganger van Chemours (DuPont) tussen 1984 en 1998 onrechtmatig PFOA heeft uitgestoten
Hierdoor is Chemours aansprakelijk voor de schade die gemeenten in de omgeving hebben geleden als gevolg van deze uitstoot. Deze uitspraak kan leiden tot schadevergoedingen die Chemours moet betalen aan de getroffen gemeenten.
2023: Europees PFAS-verbod (Status: Afgelopen)
Nederland en Duitsland maken werk van een Europees PFAS-verbod.
De verwachting is dat de Europese Commissie in 2025 een definitief voorstel voorlegt aan de lidstaten. In dat voorstel zijn dan ook overgangstermijnen opgenomen, zodat bedrijven voldoende tijd hebben om hun productieproces volledig PFAS-loos te maken.
September 2022: Waarschuwing RIVM (Status: Afgelopen)
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om geen gewassen te eten uit moestuinen op minder dan 1 kilometer ten noordoosten van Chemours.
2019: EU erkent HFPO-DA als zorgwekkende stof (Status: Afgelopen)
De Europese Unie erkent HFPO-DA (een Gen-X-stof) als zeer zorgwekkende stof. De erkenning maakt nog strengere regelgeving en toezicht op de uitstoot van deze PFAS-stof.
2018: Chemours zegt uitstoot te gaan verminderen (Status: Afgelopen)
Chemours zegt uitstoot schadelijke stoffen te gaan verminderen. Het bedrijf kondigt investeringen aan om de uitstoot verder te terug te schroeven. Zo gaat het bedrijf nieuwe technologieën toepassen om HFPO-DA-emissies verder terug te schroeven.
2017: Provincie start strengere reguleringen voor uitstoot Gen-X-stoffen (Status: Afgelopen)
De provincie Zuid-Holland begint met strengere reguleringen voor de uitstoot van Gen-X-stoffen. Chemours krijgt te maken met juridische procedures en krijgt te maken met strengere controles van overheidsinstanties.
2016: Afronding onderzoeken RIVM naar risico's PFOA en HFPO-DA (Status: Afgelopen)
Het RIVM heeft een risicoschatting gemaakt van de effecten voor omwonenden van Chemours door de uitstoot van PFOA in het verleden. Ook heeft het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu onderzocht in hoeverre HFPO-DA schadelijk is voor omwonenden.
2015: Chemours wordt afgesplitst van DuPont (Status: Afgelopen)
Chemours wordt afgesplitst van DuPont en neemt de productieactiviteit in Dordrecht over.
2012: DuPont stopt met PFOA in Dordrecht (Status: Afgelopen)
DuPont stopt met het gebruik van PFOA in Dordrecht. Het bedrijf heeft deze PFAS vervangen door een andere: HFPO-DA, ook wel Gen-X genoemd.