Terinzagelegging ontwerpbeschikking Wet natuurbescherming dijkversterking Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK)
Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland (afgekort: GS van Zuid-Holland) maken, op verzoek van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (afgekort: HHSK) en conform hoofdstuk 5 paragraaf 2 van de Waterwet bekend, dat de ontwerpbeschikking Wet natuurbescherming betreffende de dijkversterking Krachtige IJsseldijken Krimpenerwaard (KIJK) vanaf 12 mei 2023 voor 6 weken ter inzage ligt.
Eind 2022 hebben al het ontwerp-projectplan Waterwet, het Milieu Effect Rapport (afgekort: MER) en overige ontwerp-uitvoeringsbesluiten betreffende deze dijkversterking voor 6 weken ter inzage gelegen. De versterking betreft 10,5 km dijk aan de oostzijde van de Hollandsche IJssel tussen Gouderak, Ouderkerk aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.
Ten tijde van het ter inzage leggen van het ontwerp-projectplan Waterwet, het MER en overige ontwerp-uitvoeringsbesluiten waren bouwactiviteiten vrijgesteld van een vergunningplicht op grond van artikel 2.7, tweede lid van de Wet natuurbescherming (Wnb). Op 2 november 2022 heeft de Raad van State echter geoordeeld dat de bouwvrijstelling niet voldoet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Daarmee is de bouwvrijstelling die sinds 1 juli 2021 onderdeel van de Wnb was, komen te vervallen. Dit betekent dat alsnog een beoordeling in het kader van Wnb benodigd is. Hierdoor wordt nu een Wnb-beschikking separaat als ontwerp ter inzage gelegd.
Procedure
Voor dit ontwerpbesluit wordt dezelfde gecoördineerde voorbereiding ingevolge paragraaf 5.2 van de Waterwet gevolgd als de andere uitvoeringsbesluiten. Uiteindelijk zullen alle definitieve besluiten (goedkeuring van het projectplan Waterwet, 2 omgevingsvergunningen, een ontheffing soortenbescherming en dus de Wnb-vergunning) met onderliggende stukken gelijktijdig door de provincie ter inzage worden gelegd voor beroep.
Waar kun je het ontwerp inzien?
De ontwerpbeschikking Wet natuurbeheer met onderliggende stukken ligt van 12 mei 2023 tot en met 22 juni 2023 ter inzage.
De stukken kunnen digitaal worden geraadpleegd via www.zuid-holland.nl/terinzage
Op afspraak kunnen de stukken (tijdens kantooruren) ook op de volgende locaties worden ingezien:
- Kantoor van HHSK, Maasboulevard 123 te Rotterdam,0104537200.
- Gemeentehuis Krimpenerwaard, Dorpsplein 8 te Stolwijk,140182.
- Gemeentehuis Krimpen aan den IJssel, Raadhuisplein 2 te Krimpen aan den IJssel,140180.
- Omgevingsdienst Midden-Holland, Thorbeckelaan 5 te Gouda,0885450000.
- Provincie Zuid-Holland, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag,0704416611, optie 1.
Hoe dien je de zienswijze in?
Een ieder kan van 12 mei 2023 tot en met 22 juni 2023 zienswijzen over de ontwerpbeschikking Wnb naar voren brengen. Daarbij word je verzocht expliciet aan te geven op welk onderdeel uw zienswijze betrekking heeft. Vermeld daarnaast altijd duidelijk jouw naam, adres en overige contactgegevens.
Je kunt jouw zienswijze onder vermelding van “Dijkversterking KIJK, Wnb” als volgt indienen:
- Bij voorkeur per e-mail naar: waterveiligheidsprocedures@pzh.nl.
- Per brief naar: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. Afdeling Water en Groen, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag.
- Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens kantooruren en binnen de zienswijzetermijn bellen met het Contact Centrum van de provincie Zuid-Holland (0704416611, optie 1). Dan word je doorverbonden met een betrokken medewerker van de afdeling Water en Groen van de provincie.
Wat is het vervolg van de procedure?
GS van Zuid-Holland zorgen ervoor dat ingediende zienswijzen op de ontwerpbeschikking Wnb worden behandeld. Als alle benodigde besluiten zijn genomen, worden alle definitieve stukken, te weten het door het waterschap vastgestelde projectplan Waterwet, het daarop betrekking hebbende provinciale goedkeuringsbesluit en de definitieve uitvoeringsbesluiten (w.o. deze Wnb-vergunning), samen met de MER-stukken te zijner tijd door de provincie bekendgemaakt en ter inzage gelegd. Indieners van zienswijzen krijgen daarover persoonlijk bericht. Vervolgens gaat de beroepsfase lopen. Tegen de definitieve besluiten kan door een belanghebbende rechtstreeks beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden ingesteld. Op de gecoördineerde projectprocedure van het projectplan Waterwet is de Crisis- en herstelwet van toepassing.
Documenten (staan in blokje Documenten)
- Ontwerpbesluit Wnb 01063595-ODH640344
- KIJK Elektrisch AERIUS projectberekening 20230201161125 Aanlegfase kenmerk S35WuVhZvFfQ
- Stikstofdepositie KIJK
- Passende beoordeling dijkversterking KIJK
- Samenvatting aanvraag
Heb je nog vragen?
Voor inhoudelijke vragen over het dijkversterkingsproject kun je tijdens kantooruren terecht bij de omgevingsmanager van HHSK voor dit project, via 0104537200. Voor vragen over de gecoördineerde procedure van deze dijkversterking kun je tijdens kantooruren bellen met het Contact Centrum van de provincie Zuid-Holland (0704416611, optie 1), die je kan doorverbinden met een betrokken medewerker van de afdeling Water en Groen van de provincie.