Bodemdaling ook internationaal op de agenda

Gepubliceerd op 13 september 2018“Voor de aanpak van bodemdaling is maatwerk nodig”. Dat stelde gedeputeerde Rik Janssen op een internationale conferentie van veenbodemspecialisten.

Afgelopen week hield de ‘International Peatland Society’ haar jubileumcongres in Rotterdam. In zijn speech hield Rik Janssen de specialisten voor dat het nu tijd is om te handelen. Veel gebieden in de wereld hebben net als Zuid-Holland, te maken met veranderingen in de veenbodem die tot problemen leiden. Zoals bijvoorbeeld bodemdaling, maar ook CO2 uitstoot door uitdroging van het veen. Vanwege alle internationale afspraken om de CO2 uitstoot te beperken staan veenbodems ook meer in de aandacht. Daarom is het van belang om nu samen te werken aan oplossingen en het onderwerp hoog op de internationale agenda te zetten.

Er is geen blauwdruk

Veel interesse was er voor het vernieuwende project voor onderwaterdrainage in Driebruggen, dat Rik Janssen op 30 augustus samen met partners opende: “De techniek die bij dit project gebruikt wordt is een nieuwe manier om bodemdaling te remmen. Voor een ander gebied zijn er weer andere maatregelen nodig. Ik beschouw al die verschillende mogelijkheden als gereedschappen in een toolbox.  Er is geen blauwdruk, voor de aanpak van bodemdaling is maatwerk nodig en samenwerking tussen alle betrokken partijen.”

Bekijk ook het filmpje ‘Bewegen op slappe bodem’ dat tijdens de speech in het Engels vertoond werd.


Volg @zuid_holland op Twitter