De Inspiratieboeken voor sterke steden en dorpen gaan in op 3 thema’s die onderling nauw samenhangen: het combineren van functies, het kwalitatief verdichten en het werken aan gezonde steden en dorpen. De publicaties staan vol met inspirerende voorbeelden en bieden een onderbouwing voor beleidsvorming en het werken aan een gezond Zuid-Holland.
De inspiratieboeken zijn gemaakt in samenwerking met het ontwerpbureau De Zwarte Hond en een aantal andere partijen.
Inspiratieboek voor een kwalitatieve functiemix
In veel nieuwere wijken zijn wonen en werken gescheiden. Daardoor mist de sprankeling en levendigheid. Steeds vaker klinkt de roep om de beperkte ruimte toekomstbestendig in te richten. Want als we voor elke functie een eigen ruimte moeten inrichten, hebben we een extra provincie nodig. Dit inspiratieboek laat zien dat functies op een duurzame manier zijn te mengen.
Naar het inspiratieboek.
Contact: Barend Jansen, [email protected]
Inspiratieboek ‘Compact en kwalitatief bouwen in kleine kernen’
Door opgaven aan elkaar te koppelen, kan de kwaliteit van kleine kernen worden verbeterd. Stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond heeft gekeken naar diverse inspirerende voorbeelden om de structuur van dorpen te verbeteren.
Naar het inspiratieboek.
Contact: Lucas van der Velden, [email protected]
Inspiratieboek ‘Gezonde steden en dorpen’
Hoe zorgen we ervoor dat de ruimtelijke ordening en de sociale sector gaan samenwerken om steden en dorpen gezonder te maken? Deze publicatie bevat essays, uitleg over het verband tussen (positieve) gezondheid en ruimtelijke ordening en voorbeelden van leefomgevingen die bijdragen aan gezondheid in de breedste zin.
De provincie heeft deze uitgave gemaakt in samenwerking met bureau De Zwarte Hond, het Institute of Positive Health, de GGD’en van Zuid-Holland en betrokkenen uit de zorg en de bouwwereld.
Naar het inpiratieboek.
Contact: Lucas van der Velden, [email protected]
Vrije ruimte in de stad
Nauwkeurige ruimtelijke planvorming heeft Zuid-Holland veel gebracht. Maar we zien ook dat de behoeften van onze inwoners soms afwijken van de papieren werkelijkheid van het ruimtelijke plan. Wanneer de ruimtelijke planvormers een stap terug doen, kunnen er mooie sociale initiatieven ontstaan.
Bouwen aan een thuis in het dorp
De wooncrisis vraagt om een flinke opschaling van de bouw. Zeker in Zuid-Holland: de meest dichtbevolkte provincie van Nederland, waarin het aantal inwoners sterk toeneemt. In ons eentje tekenen we voor een kwart van de landelijke woningbouwopgave. Wanneer wij bouwen in het dorp, is het belangrijk om het dorpse karakter te behouden.
Bouwen aan een thuis buiten de bebouwde kom
Wanneer we bouwen buiten de bestaande bebouwde kom, zijn er meer voorzieningen nodig. Bij de bouw van het Vijfde Dorp in de gemeente Zuidplas wordt goed gebruik gemaakt van bestaande infrastructuur.