Coronamaatregelen in het OVDe coronapandemie heeft een grote invloed op het openbaar vervoer. Openbaarvervoerbedrijven nemen maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus. Ze volgen daarbij de adviezen van het RIVM op. Op deze pagina leest u wat de pandemie betekent voor vervoerders en reizigers in Zuid-Holland.

Vermijd drukte

Het advies voor alle manieren van vervoer is om zoveel mogelijk op rustige momenten te reizen. Vermijd drukte onderweg en op stations.

Mondkapje verplicht in OV

Het is verplicht om in de bus, tram, metro en trein een mondkapje te dragen.

Beschikbaarheidsvergoeding voor vervoerders

Door de coronapandemie reizen er minder mensen met het openbaar vervoer. Om het openbaar vervoer draaiende te houden, kunnen vervoerders ook in 2022 op een financiële vergoeding van de Rijksoverheid rekenen. De coronaregeling zoals die vorig jaar en dit jaar geldt, wordt in ieder geval doorgetrokken tot september 2022. Dat is nodig omdat het een aantal jaren duurt voordat alle reizigers weer met het ov reizen. Daarnaast blijft de provincie de subsidie aan vervoerders doorbetalen. Hiermee wordt het verlies van vervoerders op dit moment voor 93% tot 95% gedekt.

Aanvullend op de subsidie van de provincie en de beschikbaarheidsvergoeding vanuit het Rijk ontvangt de huidige vervoerder van de Waterbus ook een bijdrage van de regio Drechtsteden en vervoerder ‘Aqualiner en Swets ODV Maritiem’. Met deze extra bijdrage kan de Waterbusverbinding tussen Sliedrecht en Dordrecht blijven bestaan. De provincie is blij dat de regio Drechtsteden en de nieuwe vervoerder van de Waterbus hiertoe bereid zijn.

Transitie van het openbaar vervoer

Om het openbaar vervoer toekomstbestendig te houden hebben Provinciale Staten kaders en richtlijnen tot 2025 vastgesteld voor vervoerders. Vervoerders werken nu op basis van deze kaders hun transitieplan uit. In het transitieplan beschrijven vervoerders hoe zij blijven bijdragen aan aantrekkelijk OV door het bieden van snelle, frequente en betrouwbare lijnen, het kunnen vervoeren van een toenemend aantal reizigers door nieuwe woningen, het bieden van keuzevrijheid in vervoer en het bieden van vervoer aan reizigers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. De transitieplannen zijn in december definitief.

Alle buurtbussen corona-proof

Er is hard gewerkt aan het corona-proof maken van de buurtbussen in Zuid-Holland. Sinds 10 februari kunnen reizigers in alle Zuid-Hollandse concessiegebieden weer gebruikmaken van buurtbussen. Alle buurtbussen zijn voorzien van een kuchscherm, filter en een luchtzuiveringsinstallatie. Daarmee voldoen ze aan de veiligheidsvoorschriften van het TNO.

Meer informatie over de invloed van het coronavirus op het openbaar vervoer in Nederland vindt u op Rijksoverheid.nl.