Buslijn Gouda-Schoonhoven
R-net buslijn header

Vanaf 10 december 2017 zijn de rood-grijze R-net bussen gaan rijden tussen Gouda en Schoonhoven. Op werkdagen rijdt R-net 497 in de spits om de 10 minuten, richting Gouda tussen 7 en 8 uur zelfs om de 5 minuten. Tijdens de daluren vertrekken de bussen iedere 15 minuten. ’s Avonds en in het weekend rijden de bussen ieder half uur.

Route en haltes

De R-net bussen van lijn 497 volgen grotendeels de route van de voorgaande lijn 197.

De buslijn heeft een nieuw eindpunt gekregen voor een betere aansluiting op de veerdienst Schoonhoven - Gelkenes en het centrum van Schoonhoven. De andere haltes op de route zijn omgebouwd naar R-net haltes met ruime en comfortabele bushokjes, digitale schermen met reizigersinformatie en gebruikersvriendelijke fietsenstallingen. Bij de rotonde Molenlaan/ N207 wordt een geheel nieuwe bushalte aangelegd. De provincie start na de zomer met de uitvoering hiervan. Zodra deze halte gereed is, wordt de busroute door Bergambacht verlegd naar de provinciale weg. De halte Molenlaan blijft zolang gehandhaafd, met als tijdelijke naam Bergambacht Noord.

Lijn R-net Gouda-Schoonhoven helemaal gereed

Eind 2018 heeft de R-net lijn Gouda-Schoonhoven zijn uiteindelijke vorm gekregen met het gereed komen van de laatste R-net halte, halte Bergambacht Noord. Hiermee is een grote versnelling van de lijn tot stand gekomen, omdat de bus niet meer door Bergambacht rijdt, maar er langs. Hierdoor is de lijn aantrekkelijker voor reizigers geworden. Langs de route zijn R-net bushaltes gekomen met comfortabel haltemeubilair, digitale reizigersinformatie en fietsparkeervoorzieningen. Vanwege de toename van het aantal reizigers die met de fiets naar de halte komen, worden in de komende periode extra fietsenstallingen bijgeplaatst.

Achtergrond

Buslijn 197 is in december 2017 als buslijn 497 onderdeel gaan uitmaken van R-net en heeft daarmee een kwaliteitsimpuls gekregen. De lijn verbindt Gouda, Stolwijk, Bergambacht, Ammerstol en Schoonhoven. Het is de drukste buslijn van de Krimpenerwaard met dagelijks bijna tweeduizend reizigers, voornamelijk scholieren en forensen. De lijn is comfortabeler, sneller en betrouwbaarder geworden en vooral ’s avonds en in het weekend rijden er vaker bussen. Door aanpassing van de route is er nu ook een verbinding ontstaan vanaf de veerpont in Schoonhoven naar Gouda en vice versa.