Hier wil ik #evenzitten!Evenzitten-header

Fietsers geven hun fietstocht in Zuid-Holland gemiddeld het cijfer 7,7, blijkt uit onderzoek van de ANWB. Een hoog cijfer, maar er is nog ruimte voor verbetering. Met name aan rustpunten is nog behoefte. Daarom stelt de provincie Zuid-Holland 100 bankjes beschikbaar. Wie weet beter waar die bankjes moeten komen dan de fietsers zelf? Fietsers konden aan de provincie doorgeven: hier wil ik straks #evenzitten!

Aangemelde bankjes

Meer dan 250 locaties zijn doorgegeven, vaak met een mooi verhaal erbij over waarom deze plek een bankje verdient. Iedereen enorm bedankt hiervoor! We selecteren welke 100 plekken daadwerkelijk een bankje krijgen. Daarbij houden we ook rekening met zaken als verkeersveiligheid, de spreiding van de bankjes over de provincie en de mogelijkheid om de bankjes te plaatsen op grond dat bij de provincie in beheer is. Misschien zit u straks op uw eigen favoriete plekje op uw ‘eigen’ bankje! Als op de door u doorgegeven locatie een bankje wordt geplaatst, nemen wij via de mail contact met u op.

Waar staan de bankjes?

Inmiddels zijn de eerste bankjes geplaatst. Benieuwd waar deze bankjes staan? Bekijk de locaties op de kaart van Zuid-Holland! Klik op de bankjes op de kaart voor een foto van het bankje in zijn omgeving. We verwachten de rest van de bankjes voor de zomervakantie van 2019 te plaatsen. Steeds als er nieuwe bankjes geplaatst zijn, voegen we ze toe op de kaart. Heeft u een bankje gespot? Maak dan een foto (van uzelf en uw fietsvriend(en) op) het bankje en deel het met #evenzitten op Twitter of Instagram!

Van dop tot bank

De bankjes zijn niet de standaard bankjes die je aantreft langs de meeste fietspaden, maar worden speciaal ontwikkeld door het bedrijf 10XL, een startup die meedoet aan het provinciale programma Startup in Residence. Hierin worden jonge bedrijven uitgedaagd om met verfrissende en innovatieve ideeën te komen voor de uitdagingen in onze regio. Met een 3D-printer maken zij van plastic afval zoals doppen de 100 bankjes. Bekijk in deze video hoe dat proces in zijn werk gaat.


Gedeputeerde Floor Vermeulen, Marga de Jager (directie ANWB) en Douwtje de Vries (hoofd vereniging Fietsersbond) onthullen het eerste bankje langs de Papeweg in Wassenaar, samen met de fietser die deze locatie heeft doorgegeven.