Hier wil ik #evenzitten!
Evenzitten-header

Fietsen door de provincie Zuid-Holland is heerlijk, maar soms wil je even uitrusten op een bankje. Om iets te eten of te drinken bijvoorbeeld of om van het prachtige uitzicht te genieten. Dat kan straks op heel veel nieuwe plekken; de provincie plaatst namelijk 100 nieuwe bankjes. De locaties van de bankjes zijn bepaald door de fietsers zelf. Zij konden aan de provincie doorgeven: hier wil ik straks #evenzitten!

Fietsers geven hun fietstocht in Zuid-Holland gemiddeld het cijfer 7,7, blijkt uit recent onderzoek van de ANWB. Een hoog cijfer, maar er is nog ruimte voor verbetering. Met name aan rustpunten is nog behoefte. Daarom stelt de provincie Zuid-Holland 100 bankjes beschikbaar, zodat er op meer plekken langs de fietspaden aantrekkelijke rustpunten komen. En wie weet beter waar die bankjes moeten komen dan de fietsers zelf? Tot 1 augustus 2018 konden zij aan de provincie doorgeven: hier wil ik straks #evenzitten!

Meer dan 250 locaties zijn doorgegeven, vaak met een mooi verhaal erbij over waarom deze plek een bankje verdient. We danken iedereen hartelijk voor het indienen! Momenteel selecteren we welke 100 plekken daadwerkelijk een bankje krijgen. Daarbij houden we ook rekening met zaken als verkeersveiligheid en de spreiding van de bankjes over de provincie. Misschien zit u straks op uw eigen favoriete plekje op uw ‘eigen’ bankje! Als op de door u doorgegeven locatie een bankje wordt geplaatst, nemen wij via de mail contact met u op.

Benieuwd waar de bankjes staan die al geplaatst zijn? Bekijk de locaties op de kaart van Zuid-Holland!

Het eerste bankje is op maandag 1 oktober op een feestelijke manier is onthuld door gedeputeerde Floor Vermeulen, Marga de Jager (directie ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond)), Douwtje de Vries (hoofd vereniging Fietsersbond) en de fietser die deze locatie heeft doorgegeven. Het bankje staat langs de Papeweg in Wassenaar. Alle andere bankjes worden in ieder geval voor het fietsseizoen van 2019 geplaatst.

De bankjes zijn niet de standaard bankjes die je aantreft langs de meeste fietspaden, maar worden speciaal ontwikkeld door het bedrijf 10XL, een startup die meedoet aan het provinciale programma Startup in Residence. Hierin worden jonge bedrijven uitgedaagd om met verfrissende en innovatieve ideeën te komen voor de uitdagingen in onze regio. Met een 3D-printer maken zij van plastic afval zoals doppen de 100 bankjes.