Nieuwe fietsbrug Katwijk - Oegstgeest
De provincie Zuid-Holland is als vaarwegbeheerder nauw betrokken geweest bij de wens van de gemeenten Katwijk en Oegstgeest om een fietsbrug te realiseren. De nieuwe fietsbrug over de Oude Rijn verkort de reistijd voor fietsers, waaronder veel scholieren, tussen Katwijk en Oegstgeest. De provincie draagt financieel bij aan de brug.

Ontwerp

Het winnend ontwerp is een slanke draaibrug van staal. De brug draait horizontaal open. Het draaipunt ligt aan de kant van Valkenburg. Het draaiende deel wordt in balans gehouden door een 12 meter hoog, schuin oplopend tegengewicht; een pyloon. Op onder meer het thema beeldkwaliteit scoort de brug hoog; de brug is rank, slank en opvallend. Door de pyloon heeft de brug een eigen karakter in het gebied. Doordat de brug aan de onderzijde maar 2 steunpunten heeft, is het zicht vanaf het water onder de brug door goed.

Planning

De aannemerscombinatie werkt het ontwerp in detail uit. Als de benodigde vergunningen zijn aangevraagd, start de aanleg van de brug in het najaar van 2017. Eind 2018 wordt de brug in gebruik genomen.