Snelfietsroute F15 IJsselmonde
Header Fietser snelfietsroute

De snelfietsroute F15 IJsselmonde verbindt de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk. De route bestaat uit 2 met elkaar verbonden delen (corridors) van ongeveer 18 kilometer lang.

De route strekt zich uit van Poortugaal en de Vondelingenweg (ter hoogte van knooppunt Benelux) tot aan de brug over rivier de Noord en veerboothaven Ridderkerk De Schans. Aan de westzijde sluit deze aan op de snelfietsroutes naar de Tweede Maasvlakte en de Groene Kruisweg naar Spijkenisse en Rotterdam. Aan de oostzijde op de veren naar Krimpenerwaard en Alblasserdam en de Beneden Merwederoute.

Werkzaamheden

Het grootste deel van de werkzaamheden vindt plaats tussen 2018 en 2020. In 2018 hebben we de rotondes in de Rhoonse Baan van Albrandswaard en het nieuwe fietspad langs de Verenambachtseweg (gedeeltelijk) afgerond. Intussen worden de voorbereidingen getroffen voor veel andere verbeteringen. Naar verwachting zullen we in het eerste half jaar van 2019 aan het werk gaan op de volgende plekken:

  • Barendrecht Schaatsbaan (aanleg van geasfalteerd tweerichtingenfietspad aan de noordzijde)
  • Barendrecht Hoefslag (aanbrengen rood asfalt)
  • Barendrecht fietspad tussen Boerhaavelaan en Achterweg (verbreden en aanbrengen rood asfalt)
  • Rijsoord Mauritsweg, Vlasstraat en Pruimendijk tot aan grens bebouwde kom (aanleg fietsstraat)

Alternatief voor autoverkeer A15

De snelfietsroute F15 IJsselmonde biedt de fietser optimaal comfort en veiligheid, waarbij de fietser zoveel mogelijk ongehinderd kan doorrijden. Dit wordt bereikt door bestaande fietspaden te verbeteren en te verbinden. De comfortabele route biedt een alternatief aan automobilisten die nu voor relatief korte ritten van de A15 gebruikmaken.

Betrokken partijen

De provincie Zuid-Holland, de gemeenten Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk en Rotterdam en de Fietsersbond zijn direct bij de voorbereidingen voor en de aanleg van de snelfietsroute betrokken. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en het Rijk dragen via een subsidie bij. De provincie zorgt ervoor dat de werkzaamheden van de diverse betrokken op elkaar zijn afgestemd.