Oeververvanging westelijke oever Gouwe
Hoofdafbeelding Gouwe T9 west

De oevers van de Gouwe moeten op enkele plaatsen worden vervangen. Vanaf eind 2017 tot eind 2019 vinden daarom onderzoeken en werkzaamheden plaats op verschillende locaties in de gemeenten Alphen aan den Rijn en Waddinxveen.

In opdracht van de provincie Zuid-Holland gaat een aannemer de oeverconstructies vervangen. Provincie en aannemer doen er alles aan om eventuele hinder zoveel mogelijk te beperken.

De oeverconstructies beschermen de tuinen, gebouwen, de kade en al het achterland. De nieuwe oeverconstructie zorgt voor een betrouwbare en veilige vaarweg voor ten minste de komende honderd jaar, zonder dat groot onderhoud nodig is

De Gouwe is een belangrijke route voor het goederenvervoer tussen Rotterdam en Amsterdam. Dit vaarwegtraject is daarnaast ook van belang voor de recreatievaart.

Bewoners zullen op diverse manieren (website, e-mail, nieuwsberichten en informatieavonden) op de hoogte gehouden worden van de werkzaamheden.


Locaties en planning

Gouwe West Locaties

De oevers die in de verschillende gebieden aan vervanging toe zijn, worden niet tegelijkertijd onder handen genomen. De voorlopige globale planning met de locaties van de werkzaamheden:

2017: diverse onderszoekwerkzaamheden, zoals bodemonderzoeken op straat en vanaf het water

2018: locaties 2, 4 en 5

2019: locaties 1 en 3

Toestand oevers mei 2017

Huidige staat oever Gouwe west april 2017

De oevers zijn bijna aan het einde van hun levensduur en moeten daarom tijdig worden vervangen door een nieuwe constructie. De provincie is begonnen met de voorbereidingen van deze noodzakelijke oeververvanging. Op de foto is een oever met nooddamwand te zien.

Volg VerkeerZH op Twitter