Groot onderhoud bruggen
In het Rijn-Schiekanaal tussen Voorschoten en Den Haag liggen 7 bruggen en de sluis Leidschendam. Hiervan beheert de provincie Zuid-Holland 6 bruggen en de sluis. Aan de Nieuwe Tolbrug, Kerkbrug, Wijkerbrug, is groot onderhoud nodig. Momenteel is de Overhaalbrug in onderhoud.

Groot onderhoud

De provincie Zuid-Holland voert in 2020 en 2021 groot onderhoud uit aan deze bruggen. Het groot onderhoud is noodzakelijk voor het vlot en veilig afwikkelen van het (scheepvaart)verkeer.

Planning

De werkzaamheden aan de Vlietlandbrug zijn afgerond. Het groot onderhoud aan de Kerkbrug en Wijkerbrug staat gepland voor 2021. De exacte planning is nog niet bekend. Het onderhoud aan de Overhaalbrug wordt vervroegd uitgevoerd.

Overhaalbrug

Het onderhoud aan de Overhaalbrug in Voorschoten wordt vervroegd uitgevoerd en is op maandag 11 mei om 06.00 uur gestart. Daarbij wordt de installatie en de aandrijving van de brug vervangen. De werkzaamheden duren tot en met 31 juli 2020. Hierna vinden er nog enkele kleinere afrondende werkzaamheden plaats.

De Overhaalbrug is een fietsbrug in Voorschoten. De brug ligt vlakbij Restaurant de Knip op de Kniplaan.

Fietsers en voetgangers

Tussen 11 mei en 13 juli is de brug gewoon toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Tijdens de werkzaamheden is er voor fietsers en voetgangers van 13 tot 31 juli een pontonbrug. De pontonbrug is beschikbaar van 06.00 uur tot 22.00 uur. In de avond en nacht is er een omleiding via de Vlietlandbrug in Voorschoten of de sluis Leidschendam.

Vaarwegverkeer

Voor het vaarwegverkeer wisselt de verkeerssituatie. Vanaf 8 juni geldt een hoogtebeperking van 2,10 meter. Van 29 juni tot 13 juli is er een hoogtebeperking van 2,80 meter.

Vanaf 13 tot 29 juli is er doorvaart mogelijk in bloktijden van 30 minuten. In deze periode staat de brug omhoog en ligt er een pontonbrug in het water. De pontonbrug is dagelijks open voor doorvaart om 10.00 uur, 13.00 uur, 16.00 uur en 19.00 uur. Vanaf 22.00 uur is er tot 06.00 uur vrije doorvaart mogelijk.
Van 20 tot 29 juli gelden dezelfde bloktijden. Tijdens deze periode is nachtelijke doorvaart tussen 22.00 uur en 06.00 uur niet mogelijk.

Testen van de brug

In het laatste weekend van het onderhoud wordt de brug in de nachten van 29 en 30 juli getest. In die nachten is de brug tussen 20.00 uur en 06.00 uur afgesloten voor het wegverkeer en is er een hoogtebeperking voor de weg en vaarweg.

Vervroegde werkzaamheden

De provincie zorgt met het vervroegd uitvoeren van het onderhoud aan de Overhaalbrug voor minder hinder. Daarnaast stimuleert het de economie, omdat veel bedrijven door de coronacrisis minder opdrachten hebben. In sommige gevallen kan de provincie eerder werk uitvoeren en hierdoor ondernemers helpen.

Monumentaal

De Nieuwe Tolbrug, Kerk- en Wijkerbrug zijn rijksmonumenten. Ook de negentiende-eeuwse sluis, het sluiswachtershuisje en de ophaalbruggen staan sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst. De provincie werkt nauw samen met de monumentencommissie om het groot onderhoud uit te voeren met inachtneming van de monumentale status van de bruggen.