Groot onderhoud bruggen
In het Rijn-Schiekanaal tussen Voorschoten en Den Haag liggen 7 bruggen en de sluis Leidschendam. Hiervan beheert de provincie Zuid-Holland 6 bruggen en de sluis. Aan de Nieuwe Tolbrug, Kerkbrug, Wijkerbrug, Vlietlandbrug en de Overhaalbrug is groot onderhoud nodig.

Groot onderhoud

De provincie Zuid-Holland voert in 2020 en 2021 groot onderhoud uit aan deze bruggen. Het groot onderhoud is noodzakelijk voor het vlot en veilig afwikkelen van het (scheepvaart)verkeer.

Planning

De Overhaalbrug en de Vlietlandbrug worden in 2020 onderhouden. Het groot onderhoud aan de Kerkbrug en Wijkerbrug staat gepland voor 2020-2021. De exacte planning is nog niet bekend.

Vlietlandbrug

Het onderhoud aan de Vlietlandbrug vindt plaats van 27 februari tot en met 16 april 2020. Tijdens dit onderhoud herstelt de aannemer de aandrijving van het beweegbare gedeelte en vervangt hij de technische installatie. Daarnaast krijgt de brug een nieuwe verflaag en daarmee verandert de kleur van de brug.

De Vlietlandbrug heeft als bijnaam ‘De blauwe brug’, omdat de brug tot meer dan 10 jaar geleden een blauwe kleur had. Vanuit de omgeving kwam het verzoek om de brug weer in de oorspronkelijke kleur te verven. De provincie heeft de exacte kleur weten te achterhalen en deze zal weer gebruikt worden. De archieffoto’s in het fotoalbum (rechtsboven) geven een impressie van hoe de brug er weer uit komt te zien.

Voor het verven van de brug wordt de brug uitgehesen. De aannemer brengt de brug naar een loods. Hier wordt de brug geverfd en opgeknapt. Indien nodig worden er onderdelen vervangen.

Het in- en uithijsen van de brug vindt plaats in de volgende weekenden:

  • Vrijdag 6 maart 22.00 uur tot en met maandag 9 maart 06.00 uur uithijsen van de brug
  • Vrijdag 27 maart 22.00 uur tot en met maandag 30 maart 06.00 uur inhijsen van de brug

Op deze momenten is de vaarweg volledig gestremd. Tijdens de werkzaamheden van 27 februari tot en met 16 april 2020 is er een pontje beschikbaar voor fietsers en voetgangers tussen 06.00 uur tot 22.00 uur.

Monumentaal

De Nieuwe Tolbrug, Kerk- en Wijkerbrug zijn rijksmonumenten. Ook de negentiende-eeuwse sluis, het sluiswachtershuisje en de ophaalbruggen staan sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst. De provincie werkt nauw samen met de monumentencommissie om het groot onderhoud uit te voeren met inachtneming van de monumentale status van de bruggen.