Sluis Leidschendam
In het Rijn-Schiekanaal tussen Voorschoten en Den Haag ligt de Sluis Leidschendam. Provincie Zuid-Holland beheert en bedient deze monumentale schutsluis met puntdeuren.

Groot onderhoud

De provincie Zuid-Holland voert vanaf oktober 2018 tot en met april 2019 groot onderhoud uit aan de sluis in Leidschendam. Het groot onderhoud aan de sluis is noodzakelijk voor het vlot en veilig afwikkelen van het (scheepvaart)verkeer.

Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de draaipunten van de sluisdeuren en aan het metselwerk en hardsteen van de sluiswanden en sluishoofden.

De brugaandrijvingen en de besturingsinstallatie worden vervangen en de bruggen worden van een nieuwe verflaag voorzien.

Het houten dek van de noordelijke brug wordt vervangen en op de zuidelijke brug wordt een nieuwe slijtlaag aangebracht. Hiervoor worden de beweegbare delen naar een externe locatie gevaren, op dezelfde plaats zal een tijdelijke brug terugkomen.

De werkzaamheden vinden plaats vanaf de kade en het water. Volg alle werkzaamheden via de Bouwapp.

Planning
Datum Wat gaat er gebeuren? Situatie
4 maart t/m 8 maart 2019 Weghalen tijdelijke brug. Terugplaatsen en testen Noordbrug. Het autoverkeer, fietsers en voetgangers gebruiken de Zuidbrug.
23 t/m 25 maart, tussen 7.00 en 17.00 uur Testen Noordbrug Het autoverkeer, fietsers en voetgangers gebruiken de Zuidbrug.
26 maart t/m 28 maart, tussen 7.00 uur en 17.00 uur Testen Zuidbrug Het verkeer wordt omgeleid via de Sijtwendetunnel.
29 maart, tussen 7.00 en 17.00 uur Testen Noordbrug Het autoverkeer, fietsers en voetgangers gebruiken de Zuidbrug.

Vaarwegverkeer

Vanaf 1 april is de vaarweg weer begaanbaar. Vanwege afrondende werkzaamheden dient scheepvaartverkeer tot en met 12 april wel rekening te houden met een langere wachttijd voor de sluis. Scheepvaartverkeer wordt daarom aangeraden om zich één uur van tevoren aan te melden bij de sluiswachter, zodat de vertraging zoveel mogelijk beperkt wordt. Actuele informatie voor het vaarwegverkeer is te vinden op https://www.vaarweginformatie.nl/fdd/main/home.

Hekken en hagen

De sluis is in 1887 gebouwd en heeft inmiddels veel veranderingen doorgemaakt. Vroeger bediende de sluiswachter de sluis en de bruggen met de hand. Nu drijven elektromotoren de bruggen en de sluisdeuren aan. Ook is de sluis in de afgelopen tijd uitgegroeid tot een toeristische trekpleister en zijn er veel terrasjes rond de sluis. Dat geeft gezelligheid, maar kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen die er vroeger niet waren. De provincie moet er wettelijk voor zorgen dat de sluis nog veilig genoeg is na alle veranderingen.

De provincie heeft daarom in samenwerking met de gemeente een ontwerp gemaakt met lage hagen en open hekjes. Op deze manier heeft de sluiswachter een vrije en veilige werkruimte en kan hij in geval van nood snel ter plaatse zijn.

De hekjes hebben een hoogte van 90 centimeter en zijn open, waardoor er goed zicht blijft op de sluis. De hagen zijn 70 centimeter hoog. De nieuwe hekken en hagen worden begin maart geplaatst en qua ontwerp mooi ingepast in de omgeving. Zo wordt de cultuurhistorische waarde van de sluis behouden. Op onderstaande afbeelding is te zien wat het eindresultaat is.

Monumentaal

De negentiende-eeuwse sluis, het sluiswachtershuisje en de ophaalbruggen staan sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst.


Werkzaamheden sluis Leidschendam

LR-PZH-Sluis-Leidschedam-027

Volg VerkeerZH op Twitter