Sluis Leidschendam
In het Rijn-Schiekanaal tussen Voorschoten en Den Haag ligt de Sluis Leidschendam. Provincie Zuid-Holland beheert en bedient deze monumentale schutsluis met puntdeuren.

Groot onderhoud

De provincie Zuid-Holland voert vanaf oktober 2018 tot en met februari 2019 groot onderhoud uit aan de sluis in Leidschendam. Het groot onderhoud aan de sluis is noodzakelijk voor het vlot en veilig afwikkelen van het (scheepvaart)verkeer.

Er worden herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de draaipunten van de sluisdeuren en aan het metselwerk en hardsteen van de sluiswanden en sluishoofden.

De brugaandrijvingen en de besturingsinstallatie worden vervangen en de bruggen worden van een nieuwe verflaag voorzien.

Het houten dek van de noordelijke brug wordt vervangen en op de zuidelijke brug wordt een nieuwe slijtlaag aangebracht. De werkzaamheden vinden plaats vanaf de kade en het water.

Planning

Begin oktober 2018 starten de voorbereidende werkzaamheden aan de sluis. De sluis wordt dan in bloktijden bediend. Het wegverkeer zal tijdens een weekend gestremd zijn om onderzoek te kunnen doen aan de sluis. De exacte data volgen nog.

Van december tot eind februari 2019 is de sluis volledig afgesloten. Gedurende 4 weekenden wordt een noodbrug gebruikt om het verkeer te laten passeren. Exacte data volgen nog.

In maart en april 2019 wordt de brug in bloktijden bediend. Voor het wegverkeer zijn er geen stremmingen.

Op 1 april 2019 zijn alle werkzaamheden gereed en zijn er geen stremmingen meer voor weg- en vaarwegverkeer.

Hekken en hagen

Provincie en gemeente zijn nog in overleg over de hekken en hagen bij de sluis.

Monumentaal

De negentiende-eeuwse sluis, het sluiswachtershuisje en de ophaalbruggen staan sinds 1998 op de Rijksmonumentenlijst.


Volg VerkeerZH op Twitter