Groot onderhoud LeiderdorpsebrugDe provincie Zuid-Holland voert in opdracht van de gemeente Leiderdorp in 2019 en 2020 groot onderhoud uit aan de Leiderdorpsebrug (ofwel Stierenbrug). De werkzaamheden aan de brug gebeuren in 3 periodes waarvan de eerste 2 inmiddels succesvol zijn afgerond. De laatste periode staat gepland vanaf 23 oktober 2020.

Wat gaat er nog gebeuren?

De aannemer vervangt de hele technische installatie en de aandrijving van de brug. De aandrijving is de machine die de brug langzaam en gecontroleerd opent en sluit. Verder zorgt de aannemer ervoor dat de brug na het onderhoud op afstand bediend kan worden.

Planning

De aannemer start met voorbereidende werkzaamheden in het weekend van 23 tot en met 26 oktober. Vanaf maandag 23 november werkt hij 10 weken lang aan de brug. Aansluitend hierop zijn in februari nog 2 weekenden nodig om de brug te testen. Een overzicht van de werkzaamheden :

 • Vrijdag 23 oktober 09.00 uur tot maandag 26 oktober 05.00 uur:
  In dit weekend bereidt de aannemer de werkzaamheden voor. De brug is afgesloten voor weg- en vaarwegverkeer.
 • Maandag 23 november 05.00 uur tot vrijdag 29 januari 2021 23.00 uur:
  Tijdens deze 10 weken is de brug open voor wegverkeer. Vaarwegverkeer vaart tijdens deze periode om.
 • Vrijdag 29 januari 23.00 uur tot maandag 1 februari 2021 05.00 uur:
  Tijdens dit weekend wordt de brug getest. De brug is afgesloten voor weg- en vaarwegverkeer.
 • Vrijdag 12 februari 23.00 uur tot 15 februari 05.00 uur:
  Vanwege de huidige weersverwachtingen worden de weersafhankelijke werkzaamheden verplaatst. De test kan wel plaatsvinden.

Testen 13 februari

Op zaterdag 13 februari wordt de Leiderdorpsebrug vanaf 21.00 uur getest. We testen dan of de brug op afstand bediend kan worden. Dit testen kost een paar uur. Vanwege het testen tijdens de avondklok hopen we de hinder zoveel mogelijk te beperken. Tijdens het testen kan het zijn dat de brug soms 10 minuten open staat en het verkeer even moet wachten. De werkzaamheden die niet kunnen doorgaan door het koude weer, worden verplaatst naar een ander moment. Wanneer dat is, is nog niet bekend.

Wat merkt de omgeving van de werkzaamheden?

Als de brug afgesloten is voor weg- en vaarwegverkeer, rijden auto’s, vrachtwagens en ander verkeer om via de A4. Fietsers en voetgangers gaan via de Rhijnvreugdbrug. Beide routes staan aangegeven met borden. De routes van de buslijnen 1, 2, 169, 182 en 187 gaan tijdens een wegstremming via de Splinterlaan. Check voor vertrek de website www.arriva.nl. De werkzaamheden zijn bekend bij de hulpdiensten en er is contact met het Alrijne Ziekenhuis. De omleiding voor vaarwegverkeer is hiernaast afgebeeld. Ook staat deze informatie op www.vaarweginformatie.nl.

Bij nieuwe informatie wordt deze webpagina bijgewerkt. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie over de werkzaamheden, planning en omleidingsroutes.

BouwApp

Actuele informatie over het onderhoud aan de Leiderdorpsebrug is te vinden via de BouwApp. Hierop plaatst de aannemer regelmatig updates over het project. De BouwApp is te downloaden voor Android (Play Store) en Apple (App Store).

Afstemming gemeenten

Het onderhoud aan de Leiderdorpsebrug is in goed overleg met de gemeenten Leiderdorp en Leiden afgestemd.