Knelpunten en maatregelen

Knelpunten
Het Zuid-Hollandse deel van de N228 heeft relatief veel bochten en een groot aantal (230) soms zeer steile in- en uitritten van woningen en bedrijven. Doordat de N228 op een dijk ligt, heeft de weg weinig uitwijkmogelijkheden. Ook zijn er weinig veilige oversteekplekken voor fietsers en voetgangers.
Niet alleen de inrichting van de weg, maar ook het gedrag van weggebruikers zorgt soms voor onveilige situaties. Er stoppen bijvoorbeeld regelmatig bussen, pakketbezorgers en vuilnisauto’s op de rijbaan of het fietspad en andere weggebruikers willen die dan graag passeren. Ook wordt er harder gereden dan toegestaan en ingehaald, terwijl er een inhaalverbod geldt.
Al deze factoren dragen bij aan het aantal (bijna) ongevallen. In 2018 zijn er 14 ernstige ongevallen op de weg geregistreerd en in 2019 waren dat er 13. Dat zijn ongevallen met blikschade en/of gewonden die geregistreerd zijn bij de politie. Lang niet alle ongevallen worden echter geregistreerd. Ook zijn er situaties waarbij het net goed afloopt, maar die wel bijdragen aan het gevoel van onveiligheid.
Maatregelen
Om de knelpunten op te lossen nemen we een aantal algemene maatregelen (zie direct hieronder). Daarnaast veranderen we de inrichting van de weg op een aantal specifieke plekken. Meer daarover is te vinden op de pagina's van de 5 deeltrajecten (zie onder, na algemene maatregelen). Ook zetten we in op de bewustwording van verkeersveilig gedrag en handhaving.
Lagere maximumsnelheid

Buiten de bebouwde kom verlagen we de maximumsnelheid naar 60 km/uur. Deze nieuwe maximumsnelheid gaat gelden vanaf het moment dat de inrichting van de weg is aangepast.
Algeheel inhaalverbod

Er komt een algeheel inhaalverbod. Inhalen wordt bovendien op een aantal plekken zelfs (zo goed als) onmogelijk gemaakt. Het gaat om de plekken waar tussen de rijstroken een middeneiland komt, zodat fietsers en voetgangers in twee fasen kunnen oversteken. Op dit moment is het nog toegestaan om tractoren en brommobielen in te halen.
Standaard uitrit

Een aantal veelgebruikte in- en uitritten passen we aan tot een standaard uitrit. Hierbij zorgen haaientanden en blokmarkering op het fietspad ervoor dat de verkeerssituatie duidelijk is voor alle weggebruikers.
Aanduiding snelheid

De geldende maximumsnelheid geven we aan op borden aan weerszijden van voorrangskruisingen, op het wegdek (bij de overgang van buiten naar binnen de bebouwde kom) en op hectometerpaaltjes.
Oversteek voetgangers en fietsers

Op vijftien plekken is het straks voor voetgangers en fietsers mogelijk om in twee fasen over te steken via een verhoogd middeneiland.
Bebouwde kom

Om extra duidelijk te maken dat je binnen de bebouwde kom bent, zorgen we daar voor een andere uitstraling door rode fietspaden aan weerszijden van de rijbaan en bolle bestrating op de rijstrookscheiding aan te brengen. De witte as- en kantstrepen verdwijnen.
Plateaus

Op 18 locaties is er straks een snelheidsremmend plateau (een lichte verhoging van het wegdek). Dat gebeurt op plekken waar een lagere snelheid belangrijk is, zoals voor een oversteekplaats of een scherpe bocht.
Verkeersveilig gedrag en handhaving

We stimuleren verkeersveilig gedrag bij alle weggebruikers. Ook zetten we in op handhaving.