Ad SlingerlandSlingerland Fietsen in de Haastrechtse Hoogstraat is al decennia een begrip voor bewoners van het dorp en de wijde omgeving. De fietsenzaak is gespecialiseerd in racefietsen en mountainbikes, maar  er staan ook stadsfietsen, elektrische fietsen en kinderfietsen in de winkel. Ad Slingerland runt de zaak sinds 1986.  “Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Op mijn twaalfde was ik al weg van racefietsen. Sinds mijn vijftiende fiets ik wedstrijdjes. Mijn vakantiewerk bracht ik door bij een fietsenmaker, waar ik het vak heb geleerd.”

Het geeft me een goed gevoel dat ik iets heb kunnen betekenen in de bewustwording van een goede fietsverlichting en de veiligheid van fietsers

Slingerland werkte in december 2020 mee aan de actie ‘Fietsverlichting AAN’. “Fietsverlichting is niet alleen om anderen te zien, maar ook om gezien te worden. En dat vergeten mensen wel eens, met alle gevolgen van dien. Als fietser ben je de meest kwetsbare verkeersdeelnemer. Je bent een stuk langzamer dan andere voertuigen en niet beschermd. Automobilisten zien fietsers zonder verlichting soms pas op het laatste moment en dan is het vaak al te laat om te remmen. Daarnaast zijn sommige wegen slecht verlicht. Met goede fietsverlichting kun je obstakels op de weg ook beter zien”.

Hij vindt de actie dan ook een goed initiatief: “Het geeft me een goed gevoel dat ik iets heb kunnen betekenen in de bewustwording van een goede fietsverlichting en de veiligheid van fietsers. En dat door iets te doen wat ik ook erg leuk vind en uitdagend. Bij verlichting is het namelijk de ene keer heel makkelijk, batterij erin en klaar. Een ander keer is er een storing en moet je het zien te oplossen”.

Controleer regelmatig of je fietsverlichting het nog doet. Een kleine moeite die heel veel problemen kan voorkomen.

In het voorjaar van 2021 starten de werkzaamheden aan de weg. Ad is vooral blij dat er duidelijkheid komt over wie waar voorrang heeft en waar je wel en niet veilig kunt oversteken. Ad: “Of je nou aan de noordkant of zuidkant van Haastrecht woont, iedereen moet de weg over. Er is veel beweging op de weg en de belangen van weggebruikers zijn soms tegenstrijdig. Mensen in auto willen doorrijden, mensen op de fiets willen zo snel mogelijk oversteken. Meer duidelijkheid gaat er hopelijk voor zorgen dat hier verandering in komt en de weg veiliger wordt”. En wat kunnen fietsers doen om de veiligheid te vergroten? “Controleer regelmatig of je fietsverlichting het nog doet. Een kleine moeite die heel veel problemen kan voorkomen. Vervang de batterijen als het blijkt dat deze leeg zijn of koop nieuwe fietsverlichting als deze kapot is. Zorg dat je ziet en gezien wordt. Houd je aan de verkeersregels en gebruik je gezond verstand”, aldus Ad.