Guusta van der ZwaartGuusta van der Zwaart kent de N228 weg op haar duimpje. Al 13 jaar woont ze in een oude boerderij direct langs de weg. De N228 is een belangrijke vervoersader. Het is de weg die mogelijk maakt dat haar kinderen naar school kunnen fietsen en zij makkelijk naar kantoor, de stad of naar andere plekken in de regio kan. “Het is ook een drukke weg. Wanneer er zwaar verkeer langsrijdt, trilt en schudt ons huis. Gelukkig staat het nog overeind”, vervolgt ze lachend. Guusta gebruikt de weg bijna dagelijks als automobilist, fietser of voetganger. “Hierdoor zie ik niet alleen waar het veiliger kan. Ik begrijp ook alle belangen. Als lid van het bewonerscomité N228 Veilig! zet ik me in om de situatie voor alle verkeersdeelnemers zo veilig mogelijk te krijgen.”

"Iedere ouder heeft natuurlijk angst om zijn kind los te laten. Maar die angst is hier groter, omdat hier best veel ongevallen zijn gebeurd die voorgoed in je geheugen zijn gegrift."

De kinderen van Guusta mochten pas zelfstandig fietsen toen ze naar groep 7 gingen. “We hebben ervoor veel geoefend. Voor ons is het belangrijk dat ze alert zijn, de fiets goed kunnen beheersen en dat ze het verkeer en gevaarlijke situaties goed kunnen inschatten. Iedere ouder heeft natuurlijk angst om zijn kind los te laten. Maar die angst is hier groter, omdat hier best veel ongevallen zijn gebeurd die voorgoed in je geheugen zijn gegrift”, aldus Guusta. “Gelukkig ligt er een goed ontwerp voor de weg. Ik hoop dat dat de angst vermindert.”

"Wanneer het ontwerp echt definitief wordt, kan ik vol vertrouwen zeggen dat alle varianten zijn onderzocht en dit de beste oplossing is dat past bij zoveel mogelijk verkeersdeelnemers."

Guusta vindt de samenwerking tussen het comité, de provincie en gemeente erg bijzonder. “Het is denk ik ook wel een primeur voor de Provincie Zuid Holland, dat ze aanwonenden een directe rol hebben gegeven in de projectgroep. Er is goed naar elkaar geluisterd. Wanneer het ontwerp echt definitief wordt, kan ik vol vertrouwen zeggen dat alle varianten zijn onderzocht en dit de beste oplossing is dat past bij zoveel mogelijk verkeersdeelnemers.” Naast een passende weginrichting hoopt ze dat er blijvend wordt ingezet op gedrag. De afspraken over handhaving vindt ze nog wat achterblijven. “Daar mag extra op worden ingezet”, aldus Guusta.

"Dat altijd iets zo is gegaan, betekent niet dat het ook altijd zo moet blijven gaan. Je kunt invloed uitoefenen."

Guusta roept iedereen die aan een weg woont op om zich te verdiepen in zijn of haar woonomgeving. Guusta: “Dat altijd iets zo is gegaan, betekent niet dat het ook altijd zo moet blijven gaan. Je kunt invloed uitoefenen. Vind je iets belangrijk? Probeer hier mensen bij te betrekken en kijk of je daarmee toch iets in beweging kunt zetten. En gebruikers van de weg wil ik vragen om rekening te houden met kwetsbare verkeersdeelnemers.”