Op de weg worden logische snelheidslimieten ingesteld, waardoor deze in lijn zijn met de verwachting van overige weggebruikers. Dit maakt dat de weg verkeersveiliger gebruikt kan worden.
Buiten bebouwde kom
De Schilkerweg –N462- is een gebiedsontsluitingsweg en is bedoeld voor vlotte doorstroming van het autoverkeer. Voor de weggebruiker moet de wegcategorie en de functie duidelijk zijn. Met het consequent en herkenbaar toepassen van de wegcategorieën wordt een sterke verbetering van de verkeersveiligheid verwacht. De weg wordt ingericht op basis van uniform wegbeeld van de provinciale wegen en standaardisatie van materiaalgebruik. . Buiten de bebouwde kom is de weg breed, er is geen bebouwing langs de weg en automobilisten hebben hier een wijds uitzicht en zal het verkeersregime 80 km/u gelden. Het kruispunt met het Golfpad is een uitzondering, omdat er ter plekke ruimtelijke beperkingen zijn voor het realiseren van de meest optimale eindsituatie. Snelheid verlagende plateaus vòòr het kruispunt verhogen de attentie voor het benaderen van het kruispunt, waar er tot 50 km per uur is toegestaan.
Op dit moment staan daar onterecht borden die de snelheidslimiet van 50 km/u aangeven. Deze snelheidslimiet past niet bij de inrichting van de weg. De provincie is hierom van plan om deze borden te verwijderen en vervangen door borden die snelheidslimiet van 80 km/u aangeven. Voor het verwijderen van het bord dient de provincie ook een verkeersbesluit te nemen. Deze wordt begin 2023 online gepubliceerd en hierop kan bezwaar worden gemaakt.
Binnen bebouwde kom
In de huidige situatie is de N462 vanaf de Oostkanaalweg tot ongeveer 600 meter verder ingericht voor snelheden tot 80 km/u. Automobilisten ervaren deze omgeving echter als de bebouwde kom. Om deze verwarrende situatie te verbeteren, wordt de weg volgens landelijke (CROW) richtlijnen ingericht en gaat op dit deel de maximale snelheid van 50 km/u gelden. Hiervoor is het nodig dat de grens van de bebouwde kom wordt verplaatst op grond van de Wegenverkeerswet.
Door het aanleggen van een opsluitband aan de zijkanten van de weg en het aanleggen van een verhoogde geleideband in het midden van de weg zal de weg ingericht zijn voor een verkeersregime van 50 km/u. De rijbaan ziet er ook smaller uit, waardoor weggebruikers langzamer rijden.
Parallelweg
Op de parallelweg geldt de maximumsnelheid 30 km/uur.
Door de korte afstand tussen de hoofdrijbaan en parallelweg, het hoogteverschil én de situering van de watergangen, zijn de aansluitingen met de hoofdrijbaan niet op een andere wijze in te richten. Het oprijzicht is voldoende voor de aansluitingen bij het kruispunt Oostkanaalweg, Schilkkade en bij de beoogde nieuwe bebouwde komgrens, waar de maximumsnelheid 50 km/uur is.
Daar waar mogelijk wordt het groen gesnoeid om het zicht op verkeer uit andere richtingen te verbeteren.
Voor een flitspaal dient het Openbaar Ministerie geraadpleegd te worden. Het instellen van flitspalen kan pas drie jaar na oplevering van de aangepaste verkeerssituatie worden aangevraagd. Dan is de nieuwe veiligheidssituatie geanalyseerd. De weginrichting wordt in overeenstemming met de geldende maximumsnelheid gebracht, waardoor de verwachting is dat het aantal snelheidsovertredingen afneemt.
De nieuwe weginrichting, met opsluitbanden en verhoogde geleideband in het midden, wordt ter hoogte van de voorrangskruising met de Schilkkade doorgezet. Vòòr de voorrangskruising worden attentie verhogende plateaus aangelegd, waardoor autoverkeer ter plaatse met lagere snelheid zal fysiek wordt gedwongen de snelheid tot maximum 50 km/h te beperken. Deze plateaus zijn op deze plek veiliger dan de verderop gelegen verhoogde rijstrokengeleider (de zogenaamde druppel), omdat hiervoor geen bijzonder manoeuvre uitgevoerd hoeft te worden.
Het doorzetten van een herkenbare, uniforme weginrichting draagt bij aan de veiligheid. Hierom wordt de N462 niet als erftoegangsweg ingericht.
De verderop van de voorrangskruising met de Schilkkade gelegen verhoogde rijstrokengeleider wordt nu gebruikt als oversteekplaats en heeft daardoor juist niet de attentie van de automobilist. De nieuwe weginrichting met verhoogde geleideband in het midden van de weg en de opsluitbanden zorgen voor een betere opvolging van het gewenste gedrag onder weggebruikers. De verhoogde rijstrokengeleider wordt daarom verwijderd.
Het zicht op de aansluiting Hogendijk is beperkt door de brug die hier hoger ligt. Het is niet mogelijk om aanpassingen aan de brug te verrichten. In de richting naar de N231 wordt het groen zodanig uitgedund, dat het zicht die richting uit wordt verbeterd. Aanvullende bebording en consequente asfaltmarkering (de kantmarkering wordt ter plaatse van de zijweg onderbroken) zorgen voor een duidelijkere verkeerssituatie.
Door de korte afstand tussen de hoofdrijbaan en parallelweg, het hoogteverschil én de situering van de watergangen, zijn de aansluitingen met de hoofdrijbaan niet op een andere wijze in te richten. Het oprijzicht is voldoende voor de aansluitingen bij het kruispunt Oostkanaalweg, Schilkkade en bij de beoogde nieuwe bebouwde komgrens, waar de maximumsnelheid 50 km/uur is.
Daar waar mogelijk wordt het groen gesnoeid om het zicht op verkeer uit andere richtingen te verbeteren.
Fietsers hebben voorrang op het vrij liggende fietspad dat parallel loopt aan de hoofdrijbaan. Het fietspad is hier duidelijk ingericht met markeringen op het wegdek. Op plekken waar het fietspad niet meer parallel aan de hoofdrijbaan is gelegen, moeten fietsers voorrang verlenen. Dit is het geval bij het Golfpad, waar de fietsoversteek 10 meter van de hoofdrijbaan af is gelegen.
Lichten in het asfalt en kantmarkering zijn aangebracht voor een verkeersveilige afwikkeling van het fietsverkeer in het donker. Automobilisten zijn al vanaf ver zichtbaar waardoor bij nadering de blik van de fietser op het asfalt kan worden gericht.
De verkeerssituatie op het kruispunt met de Oostkanaalweg is niet optimaal, maar meer wegmarkeringen toepassen zal de situatie niet duidelijker en daardoor niet veiliger maken.
In overleg met de politie is gekozen om de huidige fietsmarkering te behouden.
Er zijn eisen voor het realiseren van een fietsstraat. Door de verhouding tussen het aantal motorvoertuigen op de parallelweg en het in verhouding geringe aantal fietsers, kan de parallelweg niet als fietsstraat worden ingericht. De fietsstraat kan ongeloofwaardig overkomen, waardoor automobilisten onvoldoende rekening houden met de fietser. Verder zouden er extra kosten gemoeid zijn met het realiseren van de vereiste breedte van een fietsstraat.
Op de Schilkerweg zijn geen bushaltes. Voor de route van de buurtbus kan gebruik worden gemaakt van de omleidingsroute en de reguliere route via de Oude Nieuwveenseweg. Definitieve aanpassingen worden op deze internetpagina bekend gemaakt zodra dat mogelijk is.
Een parkeerverbod geldt alleen voor de rijbaan. De verwachting is dat parkeren in de berm zich slechts voordoet bij een druk bezet openlucht zwembad, hoogstens enkele dagen per jaar. Een parkeerverbod hiervoor is niet noodzakelijk en mogelijk. Fysieke obstakels vormen een gevaar omdat deze in de obstakelvrije zone van de weg staan.
Voor een flitspaal dient het Openbaar Ministerie geraadpleegd te worden. Het instellen van flitspalen kan pas drie jaar na oplevering van de aangepaste verkeerssituatie worden aangevraagd. Dan is de nieuwe veiligheidssituatie geanalyseerd. De weginrichting wordt in overeenstemming met de geldende maximumsnelheid gebracht, waardoor de verwachting is dat het aantal snelheidsovertredingen afneemt.
Op de oversteek van de Schilkkade wordt geen aanvullende attenderende verlichting aangebracht in het wegdek of naast de rijbaan. Verlichting, zoals knipperbollen in het wegdek, zijn alleen effectief als deze betrouwbaar zijn. Veel systemen functioneren echter slecht bij bijvoorbeeld regen. In dat geval heeft een weggebruiker juist een betrouwbaar systeem nodig, omdat het zicht dan slechter is. Wanneer dit niet het geval is, is er sprake van schijnveiligheid. Constant knipperende lichten langs de weg verliezen snel hun attentiewaarde, omdat weggebruikers eraan gewend raken.
Binnen de bebouwde kom wordt het wegprofiel aangepast zodat deze passend is bij 50 km per uur. De weg wordt versmald en aan weerzijden worden verhoogde (stoep)randen aangebracht. Het opvolggedrag zal daardoor beter zijn, waardoor de zogenaamde druppel niet meer nodig is. De bestaande zogenaamde druppel leidt automobilisten af van de verderop gelegen oversteek Schilkkade omdat zij bezig zijn met de handeling ‘hoe kom ik zo goed mogelijk langs de druppel’.
Door aanleg van een middeneiland kan de oversteek in 2 keer gemaakt worden. Er is echter geen ruimte voor een veilig middeneiland, die minstens 3 meter moet zijn. Een smaller middeneiland zorgt voor schijnveiligheid omdat auto's en fietsers niet op juiste wijzen kunnen opstellen. Verbreding richting de parallelweg is niet mogelijk. De opstelbreedte voor fietsers tussen hoofdrijbaan en parallelweg wordt namelijk te krap en te steil en de watergangen en kabels en leidingen zouden verlegd moeten worden.
Het is buiten de bebouwde kom niet logisch om af te wijken van 80 km per uur, door 60 km per uur in te stellen, omdat niemand zich daaraan zal houden. De weginrichting en de omgeving dienen zo te zijn dat weggebruikers kunnen vermoeden welke snelheid geldt. Het open karakter van de weg buiten de bebouwde kom maakt dat men het snelheidsregime interpreteert als 80 km per uur. Instellen van 60 km per uur leidt daarmee tot schijnveiligheid.
Bij brugopeningen van de Papenbrug maken voertuigen een keerbeweging op het kruispunt. Hierbij raken voertuigen regelmatig het trottoir en de heg van huisnummer 1. Hiervoor zijn betonelementen op het trottoir voorgesteld.
In het onderhoud van de parallelweg wordt het nieuwe asfalt op dezelfde hoogte aangebracht.