Extra Gouwekruising
De Extra Gouwekruising is een nieuwe provinciale weg. De weg loopt langs de A12 aan de noordzijde tussen Gouda en de nieuwe Moordrechtboog.

Over de Gouwe komt een nieuwe beweegbare brug. De weg wordt ingericht met 2 x 2 rijstroken. De maximumsnelheid is 80 km per uur.

Met de aanleg van de Extra Gouwekruising versterkt de provincie het wegennetwerk in de regio. De aanpak zorgt voor een hogere capaciteit op de provinciale wegen. Bovendien verbetert de bereikbaarheid van de regio en neemt de verkeersveiligheid rondom Gouda toe.

Voor dit project leggen we aan:

  • spoorviaduct traject Gouda - Alphen aan de Rijn
  • brug over de Gouwe
  • onderdoorgang Winterdijk

Extra afrit

De Extra Gouwekruising ontlast het Gouweaquaduct in de A12, zodat hier ook na 2020 voldoende capaciteit is. Verkeer vanuit Gouda richting Den Haag krijgt een extra oprit naar de A12 en hoeft dan niet te weven. Vanuit Den Haag naar Gouda kan de weggebruiker gebruikmaken van een extra afrit tussen het Distripark en het Gouwe-aquaduct. Het verkeer rijdt onder de A12 door en komt zo op de Extra Gouwekruising richting Gouda. Zo verbetert de doorstroming en de verkeersveiligheid in het aquaduct.

Planning werkzaamheden
Wat Wanneer
Inklinken grond voor de weg tot medio 2016
Afbouwen weg medio 2016 gereed
Verleggen Zuidelijke Rondweg medio 2016 gereed
Spoorviaduct Gouda - Alphen a/d Rijn medio 2016 gereed
Brug over de Gouwe medio 2016 gereed
Onderdoorgang Winterdijk medio 2016 gereed
Oplevering Extra Gouwekruising eind 2016

Kaart projectgebied

gouwekruising_groot

Video transport en inhijsen brugdek brug Gouwe

Time lapse video brugdek brug Gouwe

Volg VerkeerZH op Twitter