Stem op uw favoriete naam voor de tunnelboormachine
In juli 2019 start de tunnelboormachine (TBM), van ca. 100 meter lang en 11 meter hoog, ter hoogte van recreatiegebied Vlietland in Leidschendam met het boren van de eerste tunnel voor de RijnlandRoute. Volgens traditie krijgt de boor ter bescherming van mijnwerkers en tunnelbouwers een vrouwelijke naam en wordt zij ingezegend.

Eerst hulp gevraagd aan scholen

De provincie Zuid-Holland organiseerde in samenwerking met aannemerscombinatie Comol5 een naamwedstrijd. Floor Vermeulen, gedeputeerde provincie Zuid-Holland en jurylid, richtte zich daarvoor tot de leerlingen van scholen langs het tracé van de RijnlandRoute. Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 hebben hard nagedacht over een mooie, toepasselijke naam voor de tunnelboormachine. Bekijk het filmpje over de naamwedstrijd Tunnelboormachine.

Jury

Uit de inzendingen heeft de jury met vertegenwoordigers van de provincie en aannemerscombinatie Comol5 3 namen gekozen; de inzendingen moesten aan het reglement voldoen. Daarbij hebben ze gekeken naar de motivatie voor de naam en de criteria: creatief, inspirerend en aansprekend.

Nu mag u stemmen

Tot en met woensdag 24 april mag u kiezen: wat vindt u de mooiste naam voor de TBM van de RijnlandRoute? De naam met de meeste stemmen wordt de definitieve naam van de tunnelboormachine. Tijdens de inzegening van de TBM wordt in het bijzijn van de winnende klas de naam onthuld. U kunt stemmen met het Stemformulier of in het informatiecentrum RijnlandRoute uw keuze aangeven. De namen die de jury heeft gekozen, zijn:

Namen voor de tunnelboormachine
Naam Motivatie van de schoolklas
Gaia “Wij hebben Gaia bedacht vanwege de Griekse/Romeinse godin van de aarde: Gaia. Wij vonden deze naam toepasselijk, omdat de tunnelboormachine door de aarde heen gaat. Gaia is een vrouwelijke naam, maar bovenal is het naar onze mening ook een hele mooie naam. Als je aan Gaia denkt denk je meestal als eerste aan Moeder Aarde en dat is ook toepasselijk voor zo’n groot gevaarte dat door de aarde heen ploegt. Natuurlijk zijn er ook veel weilanden waar de tunnelboormachine onderdoor gaat. Dat zorgt er alleen maar voor dat de naam van Moeder Aarde in onze ogen extra toepasselijk is.”
Louise “Louise betekent ‘beroemde krijger, ‘vecht voor trots en is in alle opzichten wijs.’ Dit hopen wij ook voor alle medewerkers van de boor.”
OliViA “Omdat de tunnel een verbinding wordt tussen de A4 en de A44 is het leuk om ViA te gebruiken.”

Kans op speciale rondleiding

Elke stemmer maakt ook nog kans om een speciale rondleiding bij de RijnlandRoute te winnen. Wilt u hiervoor in aanmerking komen? Geef dat dan aan in het stemformulier. Na 1 mei maken wij de winnaar van de rondleiding bekend op deze site.

Tunnelboordagen en lesprogramma voor scholen

Scholen langs het tracé van de toekomstige RijnlandRoute konden tijdens de wedstrijd deelnemen aan de speciale Tunnelboordagen in het informatiecentrum RijnlandRoute. Ook is er een gratis en leuk lesprogramma voor groep 6, 7 en 8, gericht op het tunnelboorproces. Dit educatieve lesprogramma is nog steeds beschikbaar voor scholen, ook de Tunnelboordagen kunnen nog steeds bezocht worden. Neem hiervoor contact op met het informatiecentrum RijnlandRoute.


Bekijk de film

Afbeelding eerlingen van de OBS Anne Frank uit Leiden

Leerlingen van de OBS Anne Frank uit Leiden krijgen uitleg over de TBM bij de RijnlandRoute

Afbeelding TBM model

De TBM is in het klein al te bekijken in het informatiecentrum