Je kunt ervoor kiezen om een subsidie door een andere organisatie of persoon (intermediair) aan te laten vragen. Dan moet je jouw intermediair vooraf toestemming geven om een ketenmachtiging aan te vragen. Daarmee machtig je deze intermediair digitaal middels eHerkenning om namens jouw bedrijf of organisatie in te loggen en een subsidie aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op de website https://eherkenning.nl/nl/eherkenning-gebruiken/machtigen
Op weg naar een circulaire samenleving moeten we meerdere obstakels overwinnen, denk aan het opraken van grondstoffen, een te hoge CO₂-uitstoot, bodemdaling, verzilting en teruggang in biodiversiteit. Het is noodzakelijk om op een nieuwe, circulaire manier te gaan organiseren, denken en doen.
In de provincie Zuid-Holland komen jaarlijks veel natuurlijke reststromen vrij bij het beheren van het openbaar groen, openbare wateren, natuurgebieden en recreatiegebieden. Denk aan bermgras, sloot- en rietmaaisel, blad, snoei- en stamhout, slib en sediment, eendenkroos en schapenwol. Het gaat om grote hoeveelheden: we beschouwen deze natuurlijke reststromen niet langer als afval, maar als grondstoffen die Zuid-Holland kunnen verrijken.
Om dit te realiseren is het Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten natuurlijke reststromen Zuid-Holland 2022 opengesteld, waarmee ondernemers met doorbraakprojecten voor natuurlijke reststromen subsidie kunnen aanvragen. Er wordt gestreefd naar een zo duurzaam mogelijke verwerking van reststromen tot biobased (natuurlijke) producten en het sluiten van kringlopen naar de bodem. Bij circulaire doorbraakprojecten van ondernemende koplopers en vernieuwers gaat het om fundamentele vernieuwing van het huidige systeem met ketensamenwerkingen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Het besluit of een project een doorbraakproject is, is gebaseerd op de Subsidieregeling circulair Zuid-Holland die onderaan bij Wet-en regelgeving te vinden is.
De kern van de innovatieaanpak van Circulair Zuid-Holland is om bedrijven te verleiden, samenwerking te stimuleren, hiervan te leren en vertalen naar fundamentele vernieuwing. Het duurzaam, hoogwaardig en dichtbij verwaarden van natuurlijke restromen binnen de provincie Zuid-Holland zal bijdragen aan de beoogde circulaire samenleving. Daarmee wordt de weg geplaveid om toekomstige ontwikkelingen te kunnen versnellen, zoals de teelt en markt-keten voor biogrondstoffen en het sluiten van de korte kringlopen.
Om de kans op succes te verhogen, zal een doorbraakproject van het begin tot het einde worden ondersteund. Dit gebeurt via het vernieuwersnetwerk Natuurlijke Reststromen, dat door de provincie is opgezet en wordt ondersteund. Op grond van het Openstellingsbesluit, die onderaan bij Wet- en regelgeving te bestuderen is, kan de provincie Zuid-Holland subsidie verstrekken voor één of meerdere doorbraakprojecten rondom natuurlijke reststromen.
Subsidievereisten
- Subsidie kan worden verstrekt voor doorbraakprojecten natuurlijke reststromen.
- Subsidie wordt verstrekt in de vorm van een projectsubsidie.
- Het doorbraakproject, draagt bij aan het duurzaam, hoogwaardig en dichtbij verwaarden van natuurlijke reststromen in Zuid-Holland.
In aanvulling op de bovenstaande punten: om in aanmerking te komen is het project gericht op het toepassen van natuurlijke reststromen in bouw en buitenruimte en/of het verbeteren van de bodem en wordt voldaan aan ten minste één van de volgende vereisten:
- Het project is gericht op het bewerken en verwerken van natuurlijk reststromen.
- Het project is gericht op het benutten van natuurlijke reststromen.
- Het project is gericht op het uitsplitsen van natuurlijke reststromen in grondstoffen.
- Het project is gericht op een verwaarding van natuurlijke reststromen binnen een zo klein mogelijke straal.
Voorwaarden
Een doorbraakproject is een circulair project dat gericht is op fundamentele vernieuwing binnen de gehele keten, die een positieve bijdrage levert aan de samenleving, maar ook haalbaar is. Het duurzaam, hoogwaardig en dichtbij verwaarden van natuurlijke restromen binnen de provincie Zuid-Holland zal bijdragen aan deze beoogde circulaire samenleving.
Aanpak
Je kunt digitaal of per post een subsidieaanvraag indienen. Voor een digitale aanvraag maak je gebruik van het ‘e-formulier’, voor een aanvraag per post gebruik je de pdf-versie van het aanvraagformulier.
Let op! De verplichte bijlagen voor jouw subsidieaanvraag zijn opgenomen in de pdf-versie van het aanvraagformulier. Deze bijlagen dien je ook toe te voegen indien je gebruik maakt van het e-formulier. Deze verplichte bijlagen betreffen:
- Projectplan (een format hiervoor vind je onder Formulieren op deze pagina).
- Sluitende begroting met onderbouwing (een format hiervoor vind je onder Formulieren op deze pagina).
- Samenwerkingsovereenkomst (verplicht).
- De meest recente versie van een afschrift van de statuten of oprichtingsakte (verplicht indien je een privaatrechtelijke rechtspersoon bent, tenzij deze reeds in bezit is van de provincie).
- Laatst opgemaakt jaarrekening/ financieel verslag en verklaring accountant (verplicht indien je, voorafgaande aan het subsidiejaar, geen subsidie hebt aangevraagd bij de provincie).
- Uittreksel van het KvK van elke deelnemer van het samenwerkingsverband, maximaal 2 jaar oud (verplicht)
- Machtiging (verplicht indien van toepassing).
Meer informatie over de procedure rond aanvraag, (tussentijdse) verantwoording, meldingsplicht en vaststelling van subsidies vind je in ons Loket subsidies. Naast de regels van het Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten natuurlijke reststromen Zuid-Holland 2022 en de Subsidieregeling circulair Zuid-Holland zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
De subsidieaanvragen worden toegekend op volgorde van het project dat het hoogst aantal punten heeft behaald. Het is nodig om minimaal 20 punten te behalen (zie artikel 7 Weigeringsgronden in de Subsidieregeling). Deze rangschikking wordt gemaakt op basis van de volgende beoordelingscriteria:
- De mate van fundamenteel vernieuwend zijn van het project oftewel de mate waarin het project andere manieren van denken, organiseren en doen nastreeft.
- De mate van impact bestaande uit drie aspecten materiele impact, iconische impact en maatschappelijke impact.
- De haalbaarheid van het project.
Toewijzing vindt plaats als het subsidieplafond nog niet is uitgeput en als de aanvraag voldoet aan de voorwaarden.c
Contact
Met vragen over de subsidieregeling kun je terecht bij het Contactcentrum, via zuidholland@pzh.nl of via 0704416622. Voor inhoudelijke vragen kun je terecht bij circulair transitiemanager Groene grondstoffen & Voedsel Marloes Arkesteijn; m.arkesteijn@pzh.nl.
Termijn
Subsidieaanvragen kunnen worden ingediend van 15 november 2022 tot en met 15 januari 2023.
Bezwaar en beroep
Naast de regels van de specifieke regeling, zijn op subsidieverstrekkingen ook de regels van de Algemene subsidieverordening van toepassing.
Als je het niet eens bent met het besluit op jouw aanvraag kun je binnen 6 weken bezwaar maken tegen het besluit over jouw aanvraag. Kijk voor meer informatie op de webpagina Bezwaar tegen beslissing provincie.
Wet- en regelgeving
- Subsidieregeling circulair Zuid-Holland
- Openstellingsbesluit subsidie doorbraakprojecten natuurlijke reststromen Zuid-Holland 2022
- Algemene subsidieverordening Zuid-holland 2013
Beschikbaar budget
Het subsidieplafond voor deze regeling bedraagt €500.000.