Jaap Smit handelsmissie China
Jaap Smit, Shaw Qin (Dutch Sino Business Promotions) en Leo Zegwaard vertegenwoordigden Zuid-Holland vorige week op het Bo’ao Forum for Asia in Hainan in het zuidwesten van China. Bo’ao is de jaarlijkse topontmoeting van Aziatische leiders. Jaap Smit voerde gesprekken, met onder andere gouverneur Xu Qin van Hebei, over de plannen voor ontwikkeling van de nieuwe superstad Xiongan. Deze stad moet in de komende decennia verrijzen ten zuidwesten van Beijing, grotendeels in de provincie Hebei. Zuid-Hollandse bedrijven en kennisinstellingen doen al tien jaar zaken met bedrijven uit Hebei.

De succesvolle samenwerking tussen de provincies Hebei en Zuid-Holland, de bedrijven en kennisinstellingen, zal ook rond Xiongan gestalte krijgen. De commissaris heeft aangeboden dat Zuid-Holland met kennis op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling en voedselvoorziening kan helpen met de ontwikkeling van de nieuwe stad Xiongan. Gouverneur Xu Qin kijkt uit naar de komst volgende maand mei van Jeannette Baljeu en Adri Bom-Lemstra en een delegatie van bedrijven naar Hebei om over meer concrete projecten te spreken.

“Mijn provincie”

De tweede dag van de missie stond in het teken van het Bo’ao forum dat werd geopend door president Xi Jinping. Een beloftevolle toespraak vol zelfvertrouwen, waarin Xi Jinping aankondigde dat China verder zal gaan in de weg van het openstellen van de economie. Na de opening door de Chinese president kreeg nog een aantal regeringsleiders het woord. Allen onderschreven zij de boodschap van openheid; de een in bedekte termen, de ander in duidelijker bewoordingen. Premier Rutte sprak zich uit tegen handelsbarrières.

Na afloop van de plenaire opening was het tijd voor allerlei deelsessies en bilaterale ontmoetingen. De commissaris en de premier hadden een gesprek met gouverneur Xu Qin en zijn delegatie over de ambities van Hebei bij de ontwikkeling van de nieuwe stad Xiongan en de organisatie van de Olympische Winterspelen 2022. Rutte gaf aan dat de contacten met Hebei bij de provincie Zuid-Holland (“mijn provincie”) in goede handen zijn en hoort het graag als hij van enige hulp kan zijn bij het vervolg. In een aansluitend tv debat voor de CCTV legde de commissaris de relatie tussen verstedelijking en landelijke gebieden. “De zorg voor groene en landelijke gebieden moet integraal onderdeel zijn van stedelijke ontwikkeling.”

Guangzhou

Op de derde en laatste dag bezocht de commissaris Guangzhou, de derde stad van China. Hij ging op bezoek bij een bijzonder stadsvernieuwingsproject dat de afgelopen tijd in Chinese media volop aandacht heeft gekregen. Waar in de snelle urbanisatie in China de traditionele aanpak was om oude stadswijken te slopen voor nieuwe hoge woontorens is de Vanke Group in het oude centrum van Guangzhou een project gestart voor renovatie en herontwikkeling van historische panden. Tijdens een rondleiding kreeg de CdK een toelichting op de transformatie en een indruk van dit opgekapte stadsdeel. Er is een bijzonder gebied ontstaan met hippe winkels, creatieve ondernemingen en gerenoveerde woonruimtes.

Na het bezoek aan het renovatieproject bezocht Smit het grootste evenement van de Nederlandse handelsmissie naar China: het trade dinner. Dit is het enige moment waarop alle subdelegaties van de nationale missie bijeen komen. Naast minister-president Mark Rutte, de ministers Carola Schouten, Sigrid Kaag en Bruno Bruins en staatssecretaris Stientje van Veldhoven waren vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en Chinese partners aanwezig. In totaal meer dan 400 gasten aan tafels in een grote ballroom.


Jaap Smit in China

Jaap Smit in gesprek
jaap_smit_in_panelgesprek
jaap_smit_met_mark_rutte_in_china
jaap_smit_op_bezoek_in_de_stad
jaap_smit_voor_ingang
chinese_delegatie_met_jaap_smit_en_mark_rutte

Volg @zuid_holland op Twitter