Op naar Dubai!Blog 4 van mijn blogserie waarin ik je meeneem in ons WaVEn Nexus project waarin we de onderlinge verbondenheid van het water-, voedsel- en energiesysteem bekijken.

In 2020 wordt de Wereldtentoonstelling georganiseerd in Dubai, een groot evenement van een half jaar, waar meer dan 200 landen en organisaties aan deelnemen. De Wereldtentoonstelling is in 1851 in het leven geroepen om de nieuwste technologische ontwikkelingen een podium te geven en om handelsbetrekkingen nieuw leven in te blazen. Bekende bouwwerken van eerdere Wereldtentoonstellingen zijn onder andere de Eiffeltoren in Parijs, en het Atomium in Brussel. Dit keer wordt het evenement georganiseerd rondom het thema “connecting minds, changing the future”, waarbij gefocust wordt op duurzaamheid en circulariteit.

Ook Nederland doet mee, met het thema… [tromgeroffel]… de Water-Voedsel-Energie Nexus! Het Nederlandse paviljoen bestaat uit een circulaire klimaatinstallatie en kan na afloop afgebroken en opnieuw gebruikt worden. In dit paviljoen zal Nederland state-of-the-art nexus innovaties tentoonstellen. Een van deze innovaties is de SunGlacier Technologies, die het mogelijk maakt met zonnenergie water uit lucht te winnen. Zo kan er voorzien worden in de waterbehoefte van mensen, zonder afhankelijk te zijn van rivieren of neerslag. Ook in droge gebieden biedt deze innovatie uitkomst: het bedrijf verwacht in Dubai per dag zo’n 500 liter zoetwater te kunnen produceren.

Nu mijn oproep aan jou: ken jij nog innovaties die te maken hebben met de water-voedsel-energie nexus? Wij zijn als team druk bezig deze innovaties in kaart te brengen en kunnen jouw hulp goed gebruiken. Ken je een innovatie, stuur deze dan naar e.boesveld@pzh.nl en wij nemen hem op in ons dossier.