Eet je koffie op!oesterzwammen banner

Blog 7 van mijn blogserie waarin ik je meeneem in ons WaVEn Nexus project waarin we de onderlinge verbondenheid van het water-, voedsel- en energiesysteem bekijken.

Dakkas

Vorige week schreef ik een blog over de Urban Farmers, die experimenteerden met het telen van groente en vis op het dak van een oud Philipsgebouw in Den Haag. Helaas leverden de producten uit de dakkas niet voldoende op, en na 2 jaar gingen zij failliet. De duurzame, innovatieve ziel zweeft echter nog steeds rond in het gebouw. De sociale onderneming HaagseZwam heeft zich hier gevestigd en kweken, net als hun Rotterdamse collega’s van Rotterzwam, oesterzwammen op koffiedik. Daarbij zetten zij zich ook in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te trekken. Op de website is te lezen dat wij in Nederland de grootste koffieverbruikers ter wereld zijn. Jaarlijks wordt er in Den Haag al zo’n 6 miljoen kilo koffie verbruikt. Zonde om deze grondstof als afval weg te voeren, toch? Laten we onze verslaving eens inzetten voor een goede zaak!

Lokale koffie

Haagse Zwam is een lokale onderneming pur sang: het koffiedik wordt op de fiets opgehaald bij bedrijven in Den Haag, binnen een straal van 10 kilometer. Daarna worden er op dit koffiedik oesterzwammen geteeld, die vervolgens weer verkocht worden aan Haagse restaurants. Niet alleen kost het vervoer per fiets geen brandstof, maar oesterzwammen zelf zijn een duurzaam product. Oesterzwammen bevatten namelijk veel eiwitten en zijn daarom een goede vleesvervanger, alleen vragen ze veel minder water. Ter vergelijking: voor een kilo rundvlees is 15.000 liter water nodig, voor oesterzwammen maar 15 liter per kilo: 1.000x minder water dus! Daarnaast hebben oesterzwammen minder voedsel nodig en stoten ze geen methaan uit.

Meedoen

Geïnspireerd? Je kunt ook zelf oesterzwammen kweken met de growkit!