KerngetallenEen getal kan 1000 woorden spreken. Of toch niet? Deel van mijn stageopdracht is om de verknopingen van water, voedsel en energie in Zuid-Holland met getallen in beeld te brengen. Maar vang het verhaal achter deze gigantische stromen in onze provincie maar eens in cijfers! Dit valt nog niet mee. In deze blog geef ik je een inkijkje bij mijn onderzoeksproces.

190 miljoen douchebeurten

Nexus relaties zijn de interacties en onderlinge afhankelijkheden tussen water, voedsel en energie. Een makkelijk voorbeeld is voedsel: aan voedsel kom je niet zonder water en energie. Ook komen er uit het verbouwen van voedsel weer water en energie voort, zoals nutriëntenrijk grond- en afvalwater, gas en elektriciteit. Om het simpel te houden ben ik eerst begonnen om per nexuselement kerngetallen voor Zuid-Holland te verzamelen, en heb ik deze vertaald naar metaforen die deze reuzegetallen behapbaarder maken. Bijvoorbeeld: om de 3,5 miljoen ton aan voedingsproducten die jaarlijks uit de Zuid-Hollandse agrifoodsector komen te maken, verbruiken we 1,3 miljard liter water – dat zijn 190 miljoen douchebeurten - en 54.210 terajoule energie, oftewel zo’n 38% van de totale huishoudelijke energiebehoefte van de provincie.

Het verhaal achter het getal

Grote getallen dus, maar wat voor verhaal vertellen ze eigenlijk? Neem nu de 2 IJsselmeren (10.377,6 mld liter) aan oppervlaktewater die de energievoorziening in Zuid-Holland jaarlijks gebruikt. Wie van dichterbij kijkt, leert dat dit grotendeels koelwater is. Wat gebeurt er dan met onze energievoorziening als we een keer 4 droge zomers achtereen krijgen? Dit is een voorbeeld van getal waar een technisch complex verhaal achter zit. Veel problemen in de water-voedsel-energie-nexus zijn dan ook ongestructureerde problemen, ook wel wicked problems genoemd. Deze problemen zijn zo complex en kennen zoveel onderlinge afhankelijkheden, dat ze niet zozeer oplosbaar, als wel beheersbaar zijn. Bekende voorbeelden zijn klimaatverandering, kernwapens en sociale ongelijkheid.

Zuid-Hollandse wicked problems

De wicked problems waar het WaVen Nexus team zich mee bezig houdt, zijn thema’s die voor Zuid-Holland van betekenis zijn, of op korte termijn kunnen worden, namelijk: soja, kunstmest, biomassa en waterstof. Achter deze thema’s zitten gecompliceerde systemen, die als we ze slim (met een nexusbril op!) benaderen, veel kansen kunnen opleveren voor de provincie. Bijvoorbeeld, slimmer gebruik van zowel dierlijke als menselijke mest i.p.v. kunstmestimport. Nederland is namelijk de zevende importeur ter wereld van kunstmest, maar tegelijkertijd kampt onze provincie ook met een mestoverschot. En wat als we drastisch minder soja gaan invoeren, wat voor verschuiving geeft dat in de Zuid-Hollandse landbouw?

Gelukkig zijn er in Zuid-Holland al de nodige ondernemers, organisaties en beleidsmakers bezig met innovaties in water-voedsel-energie-nexus. Houd onze webpagina in de gaten, hier verschijnt binnenkort een waaier gevuld met deze Zuid-Hollandse nexus innovaties!

Tip ons!

Ook zijn we altijd op zoek naar collega’s en externe projecten die werken aan onderwerpen die raakvlak hebben met de nexus. Schiet jou een voorbeeld te binnen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Stuur een mail naar sa.vanbrikkenaarvandijk@pzh.nl.