Sprong in het diepeBlog 3 van mijn blogserie waarin ik je meeneem in ons WaVEn Nexus project waarin we de onderlinge verbondenheid van het water-, voedsel- en energiesysteem bekijken.

De tropische vochtigheid is inmiddels verdwenen, maar de zon verwarmt zelfs in september het voormalige zwembad door de glazen koepel nog altijd tot zomerse temperaturen. Waar Tropicana in mijn herinnering staat voor glijbanen, rode ogen en natte patat is heeft het gebouw nu een nieuwe bestemming: Blue City, een ‘speeltuin’ voor circulaire bedrijven. In het gebouw zitten verschillende innovatieve ondernemers en is tevens de geboorteplaats van de Rotterzwamse Bitterbal. Verder zitten er onder andere een bierbrouwerij, een bedrijf dat leer maakt van mangoschillen en de Krekerij.

Bij deze laatste gaan we vandaag op bezoek, samen met het kernteam duurzame landbouw, onderdeel van de Zuid-Hollandse Voedselfamilies. De Krekerij valt onder Burgs Foods, wat is opgezet door Sander Peltenburg en George Brandenburg, twee vrienden en jonge ondernemers. Zij maken na lang experimenteren burgers en borrelhapjes van sprinkhanen en krekels. Dit is een veel duurzamere bron van eiwit dan bijvoorbeeld rundvlees. De insecten hebben namelijk 95% minder water, 85% minder voer en 90% minder land nodig dan boerderijdieren. Deze eiwittransitie is noodzakelijk om de groeiende wereldbevolking van proteïne te blijven voorzien, zonder een te grote claim te leggen op de ruimte.

In het productieproces van de Krekerij wordt niets weggegooid: mest en zaagsel die overblijven aan het einde van het productieproces gaan terug het land op. Ook hoeft er voor de insecten geen veevoer geproduceerd en getransporteerd te worden, wat veel energie scheelt. De sprinkhanen en krekels eten zelfs reststromen uit de landbouw, zoals broccoliblad, wat anders weggegooid zou worden. Ook vermenigvuldigen insecten zich sneller, en stoten ze veel minder broeikasgassen uit. De insecten worden gekweekt door Joy Bugs in Zuid-Holland. Een prachtige nexus oplossing, waarbij op regionale schaal kringlopen gesloten worden.

Aan het einde van de middag proeven we gefrituurde krekelballetjes en losse gefrituurde krekels. Op het eerste gezicht niet iets wat er direct smakelijk uitziet. Maar Sander Peltenburg legt uit: “Het is in andere culturen heel normaal om insecten te eten, en ook onze voorouders aten ze. Wij zijn het verleerd, daarom is het voor veel mensen een drempel.”. Daarom hebben ze de krekels en sprinkhanen ook verwerkt tot producten waar wij al bekend mee zijn: hamburgers en bitterballen. Maar als je eenmaal de sprong in het diepe waagt zijn ook de losse krekels erg lekker: knapperig en nootachtig. Ik raad jullie aan eens langs te gaan in de Rotterdamse cafés waar deze verantwoorde snack al op het menu staat.