Lunchlezing Grootschalige energieopslag: Valmeer en CAES
Datum
Plaats in agenda
Tijd
11:30 tot
Locatie
Lange Voorhout 102, Den Haag
Omschrijving

Ons energiesysteem verduurzaamt. Daarmee worden we meer en meer afhankelijk van weersafhankelijke bronnen als wind en zon. En is dé grote toekomstige uitdaging hoe om te gaan met de pieken en dalen in het aanbod. En tegelijkertijd dit te balanceren met de steeds meer wisselende vraag. Om hier straks de juiste oplossing voor te hebben, moeten we nú aan de slag.

2 nieuwe technieken die hier een antwoord op bieden zijn het Valmeer en Compressed Air Energy Storage (CAES).

Tijdens deze lunchlezing leren we meer over deze technieken en welke kansen ze bieden voor Zuid-Holland. Ook wordt duidelijk hoe ze omgaan met andere uitdagingen als zeespiegelstijging en ook nog eens milieuvriendelijk en economisch aantrekkelijk kunnen zijn.

Er is na de presentaties ruimte voor vragen en discussie.

Valmeer

Momenteel wordt wereldwijd 99% van energieopslag gedaan met waterkracht; niet in Nederland, maar wel via de NorNed kabel in Noorwegen. Door met Nederlandse overproductie van energie water de berg op te pompen en bij grotere vraag, deze Noorse stroom weer naar Nederland te leiden. Maar hoe gaat dat als we ook voor de kust van Nederland veel grote windparken krijgen? Hoe slaan we deze stroom op? Het initiatief van Delta21 beantwoord deze vraag. En niet alleen deze, maar via deze oplossing creëren ze ook een zeer voordelige oplossing voor de binnendijkse veiligheid, en verbeteren ze mogelijk de ecologische kwaliteit van de Zuidwestelijke Delta.

CAES - compressed air energy storage

Wanneer energie overvloedig beschikbaar is, wordt lucht onder hoge druk opgeslagen onder de grond, bijvoorbeeld in lege zoutcavernes. Wanneer meer energie nodig is, wordt deze lucht weer verhit, waardoor deze uitzet en daarmee een generator aangedreven. Wat zijn de kansen voor de toepassing van CAES in Zuid-Holland? Wat zijn de voor- en nadelen? En hoe past deze oplossing binnen het nieuwe energiesysteem?

Sprekers:

  • Huub Lavooij - Delta21
  • Michiel Geurds - Liandon
Aanmelden