Provinciale Verkiezingen 2019
Als Zuid-Hollander heb je de meest dichtbevolkte achtertuin van Nederland. Want je deelt de provincie met ongeveer 3,6 miljoen anderen. Maar hoe zorgen we er nou voor dat al die mensen hier prettig kunnen wonen, werken en recreëren? Best een lastige vraag, want zoveel mensen, zoveel meningen...

Een mooie uitdaging voor het nieuwe college van de provincie Zuid-Holland! Met taken op het gebied van werkgelegenheid, wonen, bereikbaarheid, natuur en recreatie... Heel veel verschillende onderwerpen, waarin ook verschillende keuzes gemaakt kunnen worden.

Nieuwe Statenleden Zuid-Holland bekend

Installatie nieuwe Statenleden provincie Zuid-Holland

Op 28 maart zijn de nieuw gekozen Statenleden beëdigd. Provinciale Staten bestaan vanaf dat moment uit 13 partijen. Bekijk het overzicht van de 55 Statenleden voor de collegeperiode 2019-2023.

Formatie

Rob Roos, fractievoorzitter van het Forum voor Democratie (FvD) in Zuid-Holland, heeft het initiatief genomen voor het vormen van een nieuw provinciebestuur. Hans Wiegel (voormalig VVD politicus) zal als informateur een verkenning uitvoeren, onder alle politieke partijen die in Provinciale Staten vertegenwoordigd zijn, naar de mogelijkheden voor een nieuwe coalitie.

Zo werkt de provincie Zuid-Holland

Meer weten over hoe de provincie werkt? Deze video legt het je uit!

Uitslagen

Ongeveer 57% van de Zuid-Hollanders maakte de gang naar de stembus; zo’n 11% meer dan in 2015. De verkiezingsuitslag laat zien dat nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) met 11 zetels in Provinciale Staten de grootste is geworden in Zuid-Holland. Op de voet gevolgd door VVD met 10 zetels. GroenLinks en D66 hebben elk 5 zetels. PvdA, CDA en PVV hebben elk 4 zetels. In het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van Provinciale Staten is de uitslag vastgesteld.

Wil je de Statenleden laten weten wat jij belangrijk vindt? Neem contact op.

Liever de resultaten van de provincie in beeld? Bekijk dan onze video.