Provinciale Verkiezingen 2019
Als Zuid-Hollander heb je de meest dichtbevolkte achtertuin van Nederland. Want je deelt de provincie met ongeveer 3,6 miljoen anderen. Maar hoe zorgen we er nou voor dat al die mensen hier prettig kunnen wonen, werken en recreëren? Best een lastige vraag, want zoveel mensen, zoveel meningen...

Een mooie uitdaging voor het nieuwe college van de provincie Zuid-Holland! Met taken op het gebied van werkgelegenheid, wonen, bereikbaarheid, natuur en recreatie... Heel veel verschillende onderwerpen, waarin ook verschillende keuzes gemaakt kunnen worden.

Kandidaat-gedeputeerden

De coalitie van Zuid-Holland heeft op 20 augustus het Coalitieakkoord 2019 - 2023 gepresenteerd. De coalitie bestaat uit de partijen VVD, ChristenUnie en SGP, GroenLinks, PvdA en CDA. De kandidaat-gedeputeerden worden begin september 2019 geïnstalleerd.

Coalitieakkoord 'Elke dag beter. Zuid-Holland.'

De nieuwe coalitie van VVD, ChristenUnie en SGP, GroenLinks, PvdA en CDA zet zich de komende 4 jaar in om Zuid-Holland iedere dag beter te maken. Samen met partners en inwoners gaan ze voor een optimale bereikbaarheid, schone energie voor iedereen en versterking van natuur, steden en dorpen. Voor alle nieuwe plannen wil de coalitie €160 miljoen extra uittrekken.

Zo werkt de provincie Zuid-Holland

Meer weten over hoe de provincie werkt? Deze video legt het je uit!

Uitslagen

Ongeveer 57% van de Zuid-Hollanders maakte de gang naar de stembus; zo’n 11% meer dan in 2015. De verkiezingsuitslag laat zien dat nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) met 11 zetels in Provinciale Staten de grootste is geworden in Zuid-Holland. Op de voet gevolgd door VVD met 10 zetels. GroenLinks en D66 hebben elk 5 zetels. PvdA, CDA en PVV hebben elk 4 zetels. In het proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van Provinciale Staten is de uitslag vastgesteld.

Wil je de Statenleden laten weten wat jij belangrijk vindt? Neem contact op.

Liever de resultaten van de provincie in beeld? Bekijk dan onze video.