Kennis en innovatie
oranje_kennis_innovatie-(960x225)

Om de provincie toekomstbestendig te maken is kennis nodig en moeten we innoveren. We moeten nú inspelen op de trends en ontwikkelingen om klaar te zijn voor opgaven als groene groei, duurzame mobiliteit en duurzame energie. Maar hoe kom je van trend naar innovatie? En hoe zorg je ervoor dat iedereen daar zijn bijdrage aan levert? Praat mee over de kennis en innovatie die we nodig hebben om de samen de maatschappelijke opgaven van overmorgen op te lossen.

Ochtendsessie

Als we Zuid-Holland toekomstbestendig willen maken hebben we kennis nodig en moeten we innoveren. Maar hoe kunnen we een duurzaam innovatieklimaat creëren in Zuid-Holland? En zo slimmer, schoner en sterker worden? Prof. dr. Marko Hekkert heeft het antwoord. Hij is directeur van het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht en voorzitter van de sectie Innovatiewetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op de opkomst van duurzame (technologische) innovaties. Kom luisteren naar een van de grondleggers en meest geciteerde wetenschappers op het terrein van technologische innovatiesystemen!

13.30 - 14.50 uur

Sessie B1: Technologie & Samenleving

De ontwikkelingen van nieuwe technologieën gaan snel, heel snel. Welke gevolgen hebben deze nieuwe ontwikkelingen voor de samenleving van Zuid-Holland? De Provincie Zuid-Holland is een verkenning gestart naar de maatschappelijke impact van nieuwe technologieën. Denk mee over dit onderwerp aan de hand van de nieuwste onderzoeksresultaten van DRIFT.

Bekijk de presentatie

Sessie B2: Voorbij de Hackathon, open data is niet voldoende!

De hoeveelheid open data neemt gestaag toe, vooral bij de overheid. Het gebruik ervan lijkt echter achter te blijven. Er zijn tal van challenges en hackathons, maar waar blijven de echte systeeminnovaties? In deze workshop zetten we, na inleidingen van onder andere Frans de Graaf (TOP - Provincie Zuid-Holland) en Marieke Schenk (Expertisecentrum Open Overheid), die volgende stap. Hoe kunnen overheid, wetenschap, inwoners en markt samen de systemen bouwen waarin data echt van toegevoegde waarde is? Wie hebben als eerste profijt? Wie nemen de lead? We brengen de opties nauwgezet in kaart en leggen hoopvolle verbindingen. Gezamenlijke ambities? Maak ze na deze workshop waar!

Sessie B3: Trendtoepassers

Misschien volg je trends, of vraag je trendwatchers om advies. Maar hoe kun je die trends vervolgens toepassen of onderdeel laten zijn van je dagelijkse werk? Dát hoor je van Chantal Verweij (managing director) van Trendtoepassers. Je krijgt tips en uitleg over hoe je trends als de deeleconomie, robotisering & superintelligentie, interactie en visualisatie kunt toepassen in je werk. Daarna ga je meteen zelf aan de slag in een trendspel.

Sessie B4: Tijd voor een interventie?

Het beleid van gisteren werkt vaak niet voor de problemen van morgen. Daarom vraagt de aanpak van maatschappelijke opgaves voortdurende alertheid. Hoe herken je dat je aanpak sleets wordt en wat kun je dan doen? In de workshop delen we eerst ervaringen met interventies op basis van een onderzoek bij de provincie Zuid-Holland. Vervolgens bedenken we nieuwe interventiestrategieën voor de opgaves bodemdaling en verstedelijking.

Bekijk de presentatie

Sessie B5: Maritieme Topregio

In deze sessie zul je, met behulp van scenario-ontwikkeling, meedenken over de toekomst van het  Maritieme Cluster in Zuid-Holland. Via regionaal ontwerp worden de ruimtelijke en economische aspecten geschetst van de verschillende scenario’s. Daarbij zoomen we in op de relevante regio’s zoals de Drechtsteden, Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Rijnmond. Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën over de toekomst van het Maritieme Cluster in Zuid-Holland en de opgaven die hieruit voortvloeien om de provincie toekomstbestendig te maken.

Sessie B6: Smart cities

Slimme gemeenten hebben de toekomst. Maar hoe ziet een slimme gemeente eruit? Wat is de agenda van het bestuur en met welke trends moeten zij dealen? En wat betekent dat voor huidige beleidsdoelen en investeringen? Dat verken je tijdens deze werksessie. Onder meer aan de hand van gemeenten die bezig zijn met Internet of Things, decentrale energievoorzieningen en zelfrijdende auto’s. Onder leiding van Joris Stok en Ruben Polderman van BMC Advies formuleren we bouwstenen voor de agenda van de toekomst. Kom je naar deze sessie? Dan maak je kans op een van de 20 exemplaren van het boek ‘Smart Cities – Hoe slim kan een stad zijn?’.

15.10 - 16.30 uur

Sessie B7: Ecosysteem voor startups – hoe bouwen we dat in Zuid-Holland?

Start-ups zijn onmisbaar voor spannende en succesvolle economie. Maar een bedrijf van niets naar iets en daarna naar “heel veel” brengen is bijzonder lastig. Het vergt niet alleen kapitaal, maar ook een flinke dosis vaardigheden en kennis die bijna niemand aan het begin van de rit op zak heeft. Onderzoekers wijzen dan ook veelvuldig op de waarde van begeleiding in iedere fase van de onderneming. Dat start met onderwijs en eindigt met de internationale groei.

Onder leiding van InnovationQuarter en World Startup Factory ga je in deze workshop de kansen voor een nog betere begeleiding in onze regio bepalen.

We starten met een nuchtere beschouwing van 2 founders uit Zuid-Holland die hun beeld van het “ecosysteem” presenteren. Daarna gaan we samen aan de slag met een recente inventarisatie van InnovationQuarter als vertrekpunt. Na de workshop ben je in staat om de witte vlekken in onze startup-regio met nieuwe of bestaande partners in te vullen om zo Zuid-Holland in de toekomst nog aantrekkelijker voor nieuwe ondernemingen te maken.

Sessie B8: ToekomstAgenda: Kennis voor overmorgen

Hoe wordt Zuid-Hollander gezonder? Hoe vernieuwen we de water-voedsel-energie nexus? En wat vraagt u van een nieuwe overheid? Een greep uit de mogelijke onderzoeksvragen voor de ToekomstAgenda 2017, die we in deze werksessie gaan aanscherpen. Het antwoord op deze vragen helpt ons Zuid-Holland toekomstbestendig te maken. Daar hebben we uw hulp bij nodig. Werk samen met ons aan de toekomst van Zuid-Holland!

Sessie B9: De mens in 2050

Wat denken en doen we in 2050 en welke technologie gebruiken we? Heeft dat gevolgen voor hoe wel met elkaar omgaan? Patrick van der Duin en Ellen Willemse van de Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) nemen je mee in de wereld van toekomstverkenningen. Zulke verkenningen helpen je namelijk om bewuster te worden van nieuwe ontwikkelingen. Belangrijk, want des te meer tijd heb je om daar op een goede manier mee om te gaan. In de  toekomstverkenning ‘De mens in 2050’ wordt gezocht naar prikkelende beelden van mensen in de toekomst. Misschien extreem, maar wel wetenschappelijk onderbouwd. Wil je weten of we in 2050 op vakantie gaan naar de maan? Kom dan naar deze sessie!

Sessie B10: Smart Citizens – wat zijn het en hoe geven ze vorm aan hun omgeving?

Gerrit Jan van 't Veen (Dutch Coast) en Rob Ruts (De Haagse Hogeschool) zijn als partners van het eerste uur verbonden aan The Hague International Center for Civic Hacks (ICX); een Smart Citizens instituut waar dagelijks de vraag centraal staat hoe burgers technologie en design (kunnen) gebruiken voor het vormgeven van hun omgeving. Jan Kadijk is bestuurder van TOPDelft en oprichter van DataCommons(.nl). In een drieluik presenteren ze de politieke, ruimtelijke en technische aspecten van de Smart Citizens. Over civic entrepreneurs, nieuwe overheid en het einde van participatie.

Bekijk de presentatie

Sessie B11: Talkshow In4Art & Technology: Revolution of Being

Ontdek hoe er vanuit de kunstwereld nieuwe perspectieven en toekomstvisies worden verkend. Kunst verrijkt onze kijk op de wereld door middel van gesprekken, interpretaties en emoties. Het weerspiegelt onze samenleving en geeft nieuwe inzichten. Kunstenaars zijn vrij om te experimenteren met onconventionele technieken en methoden: dit leidt tot verrassende en onverwachte resultaten.

In de talkshow ‘Revolution of Being’ gaan we in op de veranderende rol en relatie tussen maatschappij en technologie met beeldend kunstenaar en human rights professional Jakob de Jonge & artist designer Lonneke Gordijn mede-oprichter van Studio Drift. Zij zullen het publiek inspireren over de mogelijkheden en onmogelijkheden van nieuwe technologische ontwikkelingen door een brug te slaan tussen kunst, technologie en samenleving. Tijdens de talkshow zal er een nieuw werk van Jakob de Jonge onthuld worden dat speciaal gemaakt is voor deze dag. De sessie wordt gemodereerd door In4Art.

Terug naar het volledige programma


Volg #fvdt16 op Twitter