Stageverslag studenten Haagse Hogeschool
Op vrijdag 17 juni 2016 bezochten 35 studenten Civiele Techniek en hun docenten van de Haagse Hogeschool de Provincie Zuid-Holland. Zij waren nieuwsgierig naar de werkzaamheden van de Provincie en dan natuurlijk specifiek naar de projecten die een raakvlak hebben met hun studie.

Na een algemeen filmpje over de Provincie nam directeur van de dienst Beheer Infrastructuur (DBI)  Arjan Driesprong het woord en vertelde aan de hand van een beeldplaat meer over de werkzaamheden van zijn directie. Natuurlijk kwamen de studenten niet alleen maar om te luisteren. Senior projectleider Rens Verbunt gaf vervolgens een toelichting op de problematiek rond de N207.

Deze provinciale weg loopt van Boskoop naar Alphen aan den Rijn en verbindt de N11 en de A12. De weg is omstreeks 1954 aangelegd en bestaat uit betonplaten die rusten op heipalen en oplegbalken. De problemen waar men mee te maken heeft:

  • De weg voldoet niet meer aan de geldende geluidsnormen
  • De berm langs de weg verzakt doordat er water onder de betonplaten blijft staan.

De studenten gingen vervolgens uiteen in 5 groepen om zich te buigen over dit probleem. Zij vormden voor vandaag een fictieve aannemerscombinatie die met hun plan van aanpak deze opdracht moesten binnenhalen. Tijdens een pitch van maximaal 1 minuut moesten zij hun oplossing tijdens de lunch presenteren.

Daarna vertrokken ze per bus richting Boskoop om uiteindelijk het project met eigen ogen te kunnen beschouwen. Eerst stopten ze voor de lunch bij restaurant Skoop. Daar pitchten de studenten hun oplossing voor een jury en ontvingen feedback op hun oplossing. Vervolgens liepen ze langs en over de weg om in de praktijk te zien hoe de problemen werden aangepakt. Zeer indrukwekkend om te zien hoe de problemen in 3 weken tijd (wel 24/7!) werden aangepakt. De wandeling eindigde in de gemeente Alphen aan den Rijn waar de bus de studenten opwachtte. Daar brachten ze nog een bezoek aan de nieuwe bedieningscentrale “de Steekterpoort”. Hier kregen ze in 2 groepen een rondleiding en uitleg door de collega’s van DBI.

Om 16.00 uur was het weer tijd voor de terugreis naar Den Haag. Het was een leerzame en vooral ook leuke dag!