1. Opening, vaststellen agenda en conceptverslag PRT 17 mei 2024 bijlage 1
Aanwezig:
cdK Jaap Smit (voorzitter), Anne Koning, Erik van Heijningen, Ronald Weerwag (namens regio Haaglanden), Marielle Vavier (namens gemeente Den Haag), Aart-Jan Spoon (namens regio Rotterdam-Rijnmond), Jolanda Langeveld (namens regio Holland-Rijnland), Jan-Kees Oppelaar (vervanger Ria Boere, namens regio Midden-Holland), Margreet van Driel (digitaal, namens regio Zuid-Holland Zuid), Martin Timmer (JenV), bestuurlijk vastgoedregisseur COA, regiomanager COA, accounthouder PRT Zuid-Holland (ministerie JenV), ambtelijk secretaris PRT.
De voorzitter heet iedereen welkom en leidt de vergadering in. Het verslag van de PRT van 17 mei 2024 wordt vastgesteld.
Er wordt een vraag gesteld over een casus waarbij er mogelijk asielopvang kan plaatsvinden in een locatie die nu voor rijksambtenaren is gereserveerd. Deze casus zal worden opgepakt door JenV.
2. Actualiteiten door Commissaris van de Koning Dhr. Smit
De voorzitter benoemt de brief die hij onlangs naar de PRT heeft gestuurd naar aanleiding van het nieuwe coalitieakkoord, in het bijzonder voor wat betreft de gelding van de Spreidingswet. Deze brief is goed ontvangen door de lokale bestuurders. De vraag is gesteld wat de reactie zal zijn op gemeenten die in het nieuwe coalitieakkoord aanleiding zien om hun inspanningen op de realisatie van asielopvang te staken. De provincie wordt opgeroepen deze gemeenten aan te spreken. De cdK begrijpt de zorg over het draagvlak en zal gepaste actie ondernemen. Daarnaast wordt afgesproken dat er vanuit de PRT een oproep komt naar alle gemeenten om door te gaan met het naleven van de Spreidingswet. Deze oproep wordt via de RRT’s verspreid.
3. Toelichting door de heer Timmer vanuit minister Justitie en Veiligheid
Toelichting door de heer Timmer vanuit minister Justitie en Veiligheid
De heer Timmer licht toe dat de situatie in asielopvang nog steeds zorgelijk is. De bezetting in Ter Apel ligt boven de maximumcapaciteit en een groep slaapt elders in tenten. Daarnaast wordt er geen verbetering verwacht op korte termijn omdat er te weinig nieuwe opvanglocaties openen en er een aantal opvanglocaties zal sluiten. De instroom van nieuwe asielzoekers ligt de afgelopen maanden echter lager dan verwacht, waardoor de situatie vooralsnog beheersbaar bleef. De wens is om landelijk 4 à 5 locaties te vinden waar de realisatie van opvang versneld kan worden. Er zijn doorstroomlocaties opgezet waarin statushouders die in AZC’s verblijven op te vangen, waarmee de druk op AZC’s wordt verlicht. Er wordt onderzocht of het mogelijk is deze langer dan 1 jaar te financieren.
Vanuit de regio’s komt het signaal dat de uitvoeringscapaciteit bij het COA een belemmering vormt. COA erkent het vraagstuk; er is een actieplan in de maak. COA wijst erop dat de realisatie van AZC’s vastgoedprojecten zijn die tijd kosten. Het wordt door COA in beeld gebracht en er wordt geprobeerd er beweging in te brengen. Desondanks is het momenteel het meest verstandig meer in te zetten op locaties met een hogere opvangcapaciteit.
Vanuit de regio’s komt het signaal dat er telkens minder energie en capaciteit is bij gemeenten om de bureaucratische procedures af te lopen die nodig zijn voor het realiseren van opvang. Noodplekken organiseren kost evenveel energie als duurzame plekken organiseren. Er wordt opgeroepen de capaciteit zo effectief mogelijk in te zetten. Er wordt ook gewezen op de complexiteit van processen en het belang te vereenvoudigen. Praktische oplossingen moeten worden gedeeld. Resultaten van versnellingstafels moeten met elkaar gedeeld worden. Mogelijk biedt de inzet van boten en hotels op korte termijn verlichting.
JenV geeft aan dat er een lange termijnvisie komt op duurzame locaties. JenV begrijpt de druk die er op de gemeenten rust. Opgemerkt wordt dat de bereidheid van lokaal bestuurders essentieel is in het goed functioneren van de keten.
Ten aanzien van de opvang van Oekraïense ontheemden: de richtlijn tijdelijke bescherming is verlengd, en ook is de tijdelijke wet in werking getreden. Besloten is om een eigen bijdrage in te voeren voor werkende Oekraïners, de implementatietermijn hiervoor is 6 maanden. Ook toegang tot Suwinet wordt hiervoor mogelijk voor gemeenten. Eigen bijdrage is voor gas, water en elektra. De kosten die gemeenten hiervoor maken worden vergoed. Leefgeld moet ingehouden worden bij werkenden.
4. Concept regioplannen
De heer Van Heijningen, bestuurlijk verkenner, geeft een presentatie over de conceptregioplannen. Opgemerkt wordt dat onderwijs, zorg en de toeleiding van werk onverminderd aandacht vragen.
5. Openbaarmaking PRT-verslagen bijlage 2
Voorgesteld wordt om de verslaglegging van de PRT op de website van provincie Zuid-Holland plaatsen. Er wordt ingestemd met het voorstel en de Provinciale Staten worden hierover geïnformeerd.
6. Terugkoppeling stand van zaken huisvesting statushouders door gedeputeerde Anne Koning
Gedeputeerde Koning geeft aan dat zij ziet dat verschillende gemeenten het lastiger krijgen om te voldoen aan hun opgave. Mogelijk zitten er na toetsing d.d. 1 juli 2024 tien gemeenten op trede 3. We kijken hoe we kunnen voorkomen dat er verder gestegen wordt op de escalatieladder. Er worden daarvoor gesprekken ingepland tussen gemeente en provincie.
7. Overzicht en inzicht COA
De presentatie van het COA wordt per email verspreid door de PRT-secretaris.
8. Rondvraag en sluiting
De voorzitter dankt de bestuurders voor hun inspanningen de afgelopen tijd en de constructieve samenwerking.