
- Fractie
- GroenLinks
- a.stepanyan@pspzh.nl
- Telefoon
- 070-4416836
- Adres
- Postbus 90602, 2509 LP Den Haag
- https://twitter.com/arminemsc
- Functie
- Statenlid
Beroep/nevenfuncties
beleidsadviseur bij de VNG
Reden om politiek actief te worden
als voormalige vluchteling weet ik wat voor impact politiek kan hebben. Ik wil mijn bagage inzetten voor betere politiek
Meer over mij
Geboorteplaats
Sevan (Armenië)
Studie
WO sociologie
Vrije tijd
lezen, sporten en piano spelen
Favoriete plek in Zuid-Holland
Scheveningen
Als meisje van 13 jaar komt Armine als vluchteling naar Nederland. Haar voornaam betekent ‘inwoner van Armenië’, maar dat is ze vanaf dat moment in 2001 niet meer. De familie komt in Friesland in een azc terecht. Armine voelt zich niet echt welkom in Nederland. “Migranten worden vaak gezien als bedreiging.” Ze leert wel snel de taal. Het duurt tot 2008 voordat ze een verblijfsvergunning krijgt. “Toen gingen de deuren voor me open. Daarvoor zette ik mij juist af tegen de maatschappij. Daarom haalde ik de havo niet. Ik verdiende de kost met oppassen en schoonmaakwerk. Later deed ik een toelatingstoets voor het hoger onderwijs en in 2009 mocht ik door naar de universiteit.”

Armenië
Ze stapt over naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), waar ze nu vijf jaar werkt. Armine houdt zich bij de VNG bezig met wonen en volkshuisvesting en met aandachtsgroepen, zoals daklozen, statushouders en asielzoekers. Ook is ze Armenië-specialist voor VNG International. In 2022 is ze vanuit die functie voor het eerst sinds 2001 in haar geboorteland terug geweest. “Armenië is een ander land dan 20 jaar geleden. Nu was ik daar om mee te praten over het verankeren van de democratie.”
‘een politiek dier, dat de macht wil controleren’
Armine komt, zo zegt ze, uit een links nest. Ook noemt ze zichzelf ‘een politiek dier, dat de macht wil controleren’. GroenLinks is haar keuze. “Femke Halsema is misschien een beetje liberaal, maar zij kwam wel op voor mensen zoals ik.” Voor GroenLinks bekleedt Armine eerst een bestuursfunctie. In 2019 komt ze op de lijst voor Provinciale Staten. Dat is (weer) een bewuste keuze. “Omdat ik een systeemdenker ben met een helicopterview is de provincie, waar het vaak over de langere termijn gaat, een bestuurslaag die goed bij mij past.”
Inclusiviteit
“Wie strijdt, kan verliezen; wie niet strijdt, heeft al verloren.” Armine pakt op basis van dat motto haar politiek werk in 2019 op. En ze wil dat doorzetten tot het einde van haar termijn. Armine zet zich in voor duurzaamheid, een circulaire economie, voor transparantie en met name voor inclusiviteit. Zij vindt het van het grootste belang om ook de mensen die ‘stil’ zijn - niet de ‘usual suspects’- bij de besluitvorming te betrekken. “Mensen die minder goed met het systeem kunnen omgaan, zijn anders de verliezers.” Armine heeft het gevoel dat haar boodschap is aangekomen. “De provincie is hier de laatste tijd bewuster mee bezig.”
Op de vraag of de polarisatie in de samenleving meer inclusiviteit niet in de weg staat, reageert Armine met een persoonlijk verhaal. Als beginnend Statenlid krijgt ze te maken met bedreigingen die ook haar familie raken. “Ik probeer altijd het gesprek aan te gaan, juist ook buiten mijn bubbel. Maar soms werkt dat niet. Inclusief betekent ook dat je een grens trekt. En bij mij is dat geweld.” Armines strijd is geweldloos. “Ik ga ook niet meer alle strijd aan. Ik kies mijn ‘battles’.”