Zuid-Holland versterkt economie en helpt defensie met dual-use innovaties
De recente NAVO-top in Den Haag maakte één ding duidelijk: veiligheid is urgenter dan ooit. Niet alleen door geopolitieke spanningen, maar ook door technologische ontwikkelingen die grote impact hebben op onze samenleving. Technologie uit Zuid-Holland speelt nu al een sleutelrol in het veilig en veerkrachtig houden van de regio, Nederland én Europa. Als provincie investeren wij in innovaties die zowel civiele als militaire toepassingen kunnen hebben: dual-use technologieën.
Internationale samenwerking rond veiligheid en technologie
Samen met Defensie, kennisinstellingen en innovatieve bedrijven bouwen we aan een sterke basis voor nationale en internationale veiligheid. Tijdens het internationale innovatie-evenement ‘Securing the Future’, dat wij op 23 juni samen met gemeente Den Haag organiseerden, lieten we zien hoe Zuid-Holland hieraan bijdraagt. Het event trok ruim 950 deelnemers uit 32 landen en werd georganiseerd in samenwerking met het ministerie van Defensie, NAVO DIANA, Enterprise Europe Network en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen. Gesprekken en demonstraties draaiden om technologische ontwikkelingen op het gebied van veiligheid, zoals AI, drones, ruimtevaart, maritieme innovatie en cyberweerbaarheid.
Dual-use technologieën: vijf Zuid-Hollandse sterktes
Zuid-Holland ondersteunt innovatieve ondernemers die werken aan oplossingen voor zowel civiele als defensietoepassingen. Onze regio heeft een krachtige basis in diverse technologieën die zowel civiel als militair van belang zijn. We zetten daarbij specifiek in op vijf dual-use technologieën:
1. Maritieme technologie
De maritieme sector in Zuid-Holland behoort tot de wereldtop. Met vier grote scheepswerven en een breed ecosysteem van toeleveranciers, vooral in Rotterdam en de Drechtsteden, kunnen we snel en innovatief inspelen op de behoeften van onder andere de Koninklijke Marine. Naast scheepsbouw wordt er in de regio hard gewerkt aan de bescherming van kritieke infrastructuur zoals de haven van Rotterdam en windparken op de Noordzee.
2. Ruimtetechnologie
Zuid-Holland is het hart van de Nederlandse ruimtevaart. Zo'n 80% van de ruimtevaartactiviteiten in Nederland vindt hier plaats. De ESA-vestiging in Noordwijk en de TU Delft vormen samen met bedrijven als Airbus en TNO een uniek cluster. Satellieten worden hier ontwikkeld voor communicatie, navigatie, en observatie. Toepassingen die niet alleen onze economie en infrastructuur ondersteunen, maar ook cruciaal zijn voor Defensie.
3. Cybersecurity & kwantumtoepassingen
In en rondom Den Haag groeit een sterk cybersecurity-ecosysteem. Hier werken bedrijven aan het beschermen van vitale infrastructuur zoals datacenters, glasvezelkabels en zendmasten. Tegelijkertijd worden er in Delft en Leiden revolutionaire stappen gezet op het gebied van toepassingen van kwantumtechnologie. Denk aan onkraakbare communicatie via kwantumversleuteling. Zuid-Holland zorgt ervoor dat deze kennis niet op de plank blijft liggen, maar getest en toegepast wordt in de praktijk, óók binnen Defensie.
4. Onbemenste systemen & AI
Zuid-Holland loopt voorop in het ontwikkelen van onbemenste systemen. Wat begon bij drones-inspecties van windmolens of hulpverlening bij evenementen, groeit nu door naar inzet voor defensie en veiligheid. Proeftuinen zoals Unmanned Valley in Katwijk, DronePort Rotterdam, SeaSEC in Scheveningen en de TU Delft Campus zijn cruciaal voor deze ontwikkeling. Daarbij speelt kunstmatige intelligentie (AI) een sleutelrol. AI helpt systemen zelfstandig te navigeren, beslissingen te nemen én enorme hoeveelheden data te analyseren, bijvoorbeeld van sensoren of radars.
5. Sensoren & radar
Onze regio behoort tot de koplopers in sensortechnologie en radarontwikkeling. Denk aan systemen die onzichtbare informatie zichtbaar maken, van drones en satellieten tot schepen en installaties. Deze technologie wordt al ingezet voor diverse civiele toepassingen, zoals vogeldetectie bij windmolens en verkeersleiding. Maar ook Defensie maakt hier gebruik van, bijvoorbeeld voor het beschermen van vaartuigen tegen dreigingen of het opsporen van vijandelijke drones.
MINDbases in Zuid-Holland
Een belangrijk onderdeel in onze samenwerking met Defensie is de oprichting van twee MINDbases in Zuid-Holland. Deze innovatiehubs bedienen de regio en zijn te vinden op de RDM Campus in Rotterdam en bij de TU Delft in YES!Delft. Hier werken mkb’ers, studenten en Defensie samen aan technologische oplossingen. Van het leggen van het eerste contact met Defensie, het doorontwikkelen van prototypes, tot het testen van nieuwe defensietoepassingen: in de MINDbases komt alles samen.