Als dichtbevolkte, laaggelegen deltaprovincie is Zuid-Holland kwetsbaar voor klimaatverandering. We willen graag veilig en comfortabel blijven wonen en werken in Zuid-Holland, ook als het klimaat verandert. Daarom bereiden we ons voor op de effecten van klimaatverandering.
Klimaatopgaven
Klimaatveranderig heeft grote gevolgen voor onze leefomgeving. Om Zuid-Holland klimaatbestendig en waterrobuust te kunnen inrichten, geeft de provincie prioriteit aan 6 grote uitdagingen.
Aanpak klimaatadaptatie
De provincie trekt samen op met alle andere overheidslagen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Waar mogelijk verbinden we partijen, ondersteunen we met kennis of financiering en stimuleren onderzoek en innovatie.
Documenten en websites
De provincie stelt instrumenten/documenten beschikbaar aan gemeenten en andere partijen om klimaatadaptatie vorm te geven.
Urban waterbuffers
Door klimaatverandering krijgen we te maken met toenemende perioden heftige regenval, maar ook droogte. Dit vraagt van ons dat we water in natte tijden snel kunnen opslaan en bewaren voor drogere tijden. Steeds meer steden investeren in waterbuffers in bodem en ondergrond, waarmee zij regenwater vasthouden voor tijden van droogte. In het verleden is er veel geïnvesteerd in het afvoeren van water, nu willen we het behouden en opslaan in de bodem en ondergrond.
Hittestress
Zuid-Holland is een aantrekkelijke provincie om in te wonen en te werken. Maar het is ook een laaggelegen, kwetsbare deltaprovincie. Door klimaatverandering hebben we nú al steeds vaker te maken met weersextremen. We moeten ons aanpassen. De provincie neemt hierin het voortouw. We werken aan een weerkrachtig Zuid-Holland. Bijvoorbeeld door het tegengaan van hittestress.
Veenweidegebieden
Een groot deel van de provincie Zuid-Holland bestaat uit Veenweidegebied. Dit zijn van oorsprong moerassige gebieden. De afgelopen eeuwen stond de inrichting van veenweidegebieden in het teken van afwatering. Dankzij de aanleg van sloten en de bouw van molens konden we de veengrond gebruiken voor landbouw en om te bewonen.
Nieuwsupdate
Meld je aan voor de nieuwsbrief klimaatadaptatie.