CIRFOOD wint award Nieuwe Lunch Cultuur voor een gezonder Nederland
Een gezonde, ontspannen en sociale lunch op het werk wint terrein. Dat bleek tijdens het evenement over De Nieuwe Lunch Cultuur bij Koppert Cress in Monster. Tientallen professionals uit de voedingssector, zorg en onderwijs deelden hier ideeën voor een lunch die bijdraagt aan gezondheid, vitaliteit én aantrekkelijk werkgeverschap.
Het bedrijfsgebouw van Koppert Cress was voor de gelegenheid omgetoverd tot een echte beleving: van een eetbare jungle tot een levende versie van Van Gogh’s De Aardappeleters. Bezoekers maakten zo een culinaire reis langs de Nederlandse lunchcultuur. Koppert Cress biedt medewerkers dagelijks een gratis, gezonde lunch. Steeds meer Zuid-Hollandse bedrijven doen mee met de ontwikkeling van een gezonde lunch.
Als innovatieve voedselprovincie omarmt Zuid-Holland de Nieuwe Lunch Cultuur. Het initiatief sluit naadloos aan bij onze missie voor een gezonde voedselomgeving met beschikbaar, betaalbaar en zichtbaar gezond eten voor iedereen. Dat is hard nodig, want onze provincie is nu de meest ongezonde van Nederland. 1 op de 7 kinderen én meer dan de helft van de volwassenen heeft overgewicht. Dat vergroot de kans op leefstijlziektes met hoge zorgkosten tot gevolg.
Nieuwe Lunch Cultuur Award 2025
Met miljoenen werknemers in Nederland, hebben werkgevers dus een sleutelrol. Een vakjury reikte daarom tijdens de eerste Nieuwe Lunch Cultuur Award 2025 uit aan CIRFOOD voor hun gezonde, duurzame en betaalbare 'all-you-can-eat' lunch waar dagelijks 250 gasten van eten. Pieter Vader van CIRFOOD is vereerd: “Deze erkenning geeft ons nog meer energie om deze reis voort te zetten.”
Een speciale Baanbrekend Award ging naar Rob Baan, oprichter van Koppert Cress, als grote inspirator van de beweging. Gedeputeerde Gezondheid & Welzijn Mariëtte Van Leeuwen lichtte toe: “Rob legde de verbinding tussen de chef, de arts én de tuinder om samen te zorgen voor een gezond voedselsysteem en een gezonder Nederland.”
Volg je hart
Rob Baan bedankte iedereen die deze missie oppakt. Een lied van Karin Bloemen gaven zijn woorden nog extra kracht: “Doe mee met onze missie en volg je hart, laat iedereen maar zien hoe het beter moet. En zorg dat iedereen in Nederland meedoet, met de Nieuwe Lunch Cultuur.”
De Nieuwe Lunch Cultuur is een initiatief van Fresh Produce Centre, BeBright, Koppert Cress, Greenport West-Holland en Provincie Zuid-Holland en wordt mede mogelijk gemaakt door GroenteCongres, Topsector Horticulture & Starting Materials, Platform Voeding, Gezondheid en Leefomgeving, Gemeente Westland.