Boeren in Aarlanderveen werken samen aan een toekomstbestendig landschap
15 boeren in Aarlanderveen gaan systemen aanleggen om de veenbodem nat te houden. Dit doen ze om bodemdaling tegen te gaan. Bodemdaling betekent dat de grond langzaam zakt. Dat gebeurt vooral in warme en droge tijden. De provincie Zuid-Holland geeft hiervoor ongeveer 1,5 miljoen euro subsidie.
De boeren gaan op meer dan 116 hectare (dat is ruim 1 vierkante kilometer) veengrond een waterinfiltratiesysteem (WIS) aanleggen. Dit systeem zorgt ervoor dat water beter in de grond blijft. Zo blijft de bodem ook in de zomer nat. Een natte bodem zakt minder snel en er komt minder CO2 vrij. Dat is beter voor het klimaat.
De provincie heeft budget om projecten uit te voeren die bodemdaling tegengaan. Aarlanderveen is het eerste WIS-project dat de provincie met dit budget uitvoert. De subsidie is aangevraagd door de agrarische stichting Rijn & Gouwe Wiericke, namens de boeren.
Aarlanderveen is een veenweidepolder. Dat betekent een bodem die vooral uit veen bestaat, grasland en boerenbedrijven die melkkoeien houden.
Andere duurzame maatregelen
De boeren doen nog meer om duurzamer te werken op hun bedrijf en in de polder. Bijvoorbeeld:
- ze zorgen voor meer weidevogels en een hogere biodiversiteit
- ze stoten minder stikstof uit
- ze verbeteren de kwaliteit van het water en beschermen de oevers
De plannen maken deel uit van het project ‘Boeren met toekomst in Polder Aarlanderveen’. Het WIS-project is door de agrariërs en hun adviseurs voorbereid in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Rijnland en is mede mogelijk gemaakt door het regionale samenwerkingsproject Klimaatslim Boeren op Veen.
Melkveehouder Peter Pieterse is blij:
"Wij boeren willen graag dat onze polder klaar is voor de toekomst. Daarom doen we mee met oplossingen voor het klimaat. Het tegengaan van bodemdaling is daar een belangrijk onderdeel van. Dankzij de subsidie van de provincie kunnen we het waterinfiltratiesysteem echt aanleggen. Het is mooi dat de Provincie Zuid-Holland met deze subsidieverlening de hoofdfunctie landbouw van deze polder voor de komende generatie duidelijk onderstreept.”
Arne Weverling zegt:
"Door het WIS-systeem kan tot wel 38% van de bodemdaling worden tegengehouden. Dat betekent ook dat er minder CO2 vrijkomt. Samen met andere duurzame maatregelen zorgen we daarmee voor een betere klimaat natuur en leefomgeving."
Frank Rijkaart voegt toe:
“Deze maatregel is een belangrijke stap in de ontwikkeling van een toekomst¬bestendige landbouw die werkt aan maatschappelijke opgaven. Naast voor het verminderen van de CO2-emissie en bodemdaling, zetten deze boeren zich in voor het beheer van een cultuurhistorisch en landschappelijk waardevol Zuid-Hollands veenweidegebied.”