De regio Zuidwest (Zuid-Holland en Zeeland) heeft samen met verschillende gemeenten en marktpartijen een belangrijke mijlpaal bereikt: het 25.000ste publieke laadpunt voor elektrische voertuigen. In Voorne aan Zee vierden gedeputeerden Frederik Zevenbergen (Zuid-Holland) en Harry van der Maas (Zeeland), samen met Peter Schop (wethouder Voorne aan Zee), deze stap richting schonere mobiliteit.
Elektrisch rijden wordt steeds populairder
Voor veel inwoners is de zekerheid van voldoende laadpunten belangrijk om de overstap naar elektrisch rijden te maken. In de Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuidwest (RAL Zuidwest) werken provincies, gemeenten en netbeheerders samen om te zorgen dat er voldoende laadpunten beschikbaar zijn – op straat, bij winkels, op bedrijventerreinen en bij sportverenigingen.
“Er zijn al zo'n 600.000 volledig elektrische auto’s in Nederland, en steeds meer mensen willen elektrisch rijden. Dan moeten we als overheid zorgen dat opladen makkelijk en aantrekkelijk is, ook in kleinere dorpen of buitengebieden. En bij toeristische locaties, zoals langs de stranden in Voorne aan Zee. En dat is precies wat we met deze samenwerking bereiken,” zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen (Verkeer en vervoer) van de provincie Zuid-Holland.
Meer laadpunten door samenwerking
De NAL-regio Zuidwest is een samenwerkingsverband van 61 gemeenten in Zuid-Holland en Zeeland, met ondersteuning van beide provincies. Deze samenwerking is onderdeel van de Nationale Aanpak Laadinfrastructuur (NAL), waarin het Rijk, provincies, gemeenten en netbeheerders samenwerken aan een toekomstbestendig laadnetwerk. Met als doel dat de groei in het aantal laadpunten gelijke tred houdt met de groei van het aantal elektrische voertuigen. Via de NAL-regio Zuidwest helpen de provincies de gemeenten bij het maken van plannen, het verzamelen van data, het slim plannen van laadpunten en afstemming tussen regio’s. Gemeenten bepalen zelf waar en wanneer laadpunten worden geplaatst. Laadpunten in de gemeenten Den Haag en Rotterdam zijn niet meegeteld. Omdat uitdagingen in grote steden vergelijkbaar zijn, vormen zij samen met Amsterdam en Utrecht een aparte NAL-Regio.
Samenwerken aan nieuwe uitdagingen
De vraag naar laadpunten groeit hard door de toename van elektrische auto’s. Ook verandert het laadgedrag, met meer behoefte aan snel laden in de buurt van voorzieningen, zoals bij supermarkten. Gemeenten gebruiken data om slim te plannen waar en hoeveel laadpunten er nodig zijn. En binnen de NAL-regio Zuidwest wordt samengewerkt aan uitdagingen, zoals duidelijke prijzen, netcongestie en cybersecurity. Binnen aanbestedingen en concessies zorgen gemeenten en provincies voor eerlijke tarieven en veilige, slimme laadoplossingen – ook in de toekomst.
Schonere lucht en minder uitstoot
Een toekomstbestendig laadnetwerk is belangrijk voor de overgang naar schoon vervoer. En daarmee voor de doelen van het Klimaatakkoord en de Nationale Aanpak Laadinfrastructuur. Elke laadpaal draagt bij aan schonere lucht, minder uitstoot en een bereikbare, leefbare regio. Het 25.000ste laadpunt in de regio Zuidwest laat zien dat de samenwerking werkt – en dat we samen stappen zetten naar een schoon, stil en duurzaam vervoersnetwerk.